Tuzson Bence: A legerősebb gyermekvédelmi törvényre van szükség

2024.02.26.

A lehető legszélesebb körű és legerősebb gyermekvédelmi törvényre van szükség, mert a gyerekeket meg kell védeni attól, hogy áldozattá váljanak – mondta Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Kaposvári Áldozatsegítő Központ megnyitó ünnepségén pénteken.

Tuzson Bence a Kaposvári Áldozatsegítő Központ átadóján hangsúlyozta: az elmúlt napok eseményei arra világítottak rá, hogy vannak még tennivalók az áldozatok, különösen a legkiszolgáltatottabbak, a gyermekek segítése tekintetében. Ennek érdekében már sokat tettek, de ez egy végtelen út, arra kell törekedni, hogy mindig egy lépéssel többet tegyenek meg rajta – tette hozzá. A miniszter szólt arról, hogy más, az áldozatvédelmet érintő területeken is szeretnének előre lépni. Törvényjavaslat-csomagot nyújtanak be az Országgyűlésnek, hogy az elítéltek feltételes szabadságra bocsátásáról szóló döntés előtt hallgassák meg és vegyék figyelembe az áldozat véleményét – mondta el. Tuzson Bence beszélt arról, hogy az online csalások elleni határozott és kemény fellépés jegyében is javasolnak jogalkotást, elősegítve, hogy hamarabb megállítsák az ilyen bűncselekményekkel szerzett pénzek útját.

„Gondunk lesz az elkövetőkre, oda fogunk figyelni rájuk, el fogjuk kapni őket és meg fogjuk állítani ezeket az online csalásokat, mert az nem lehet, hogy kiszolgáltatott embereket csak úgy mások kisemmizzenek” – mondta, hozzáfűzve, minden technikai és jogi eszközt be kell vetni az elkövetőkkel szemben. A miniszter az áldozatsegítő központokról azt mondta, a kaposvárival együtt immár tizennégy működik az országban és három áldozatsegítő pont is üzemel, hogy a rászorulók pszichológiai, pénzügyi és jogi segítséget is kapjanak.

Tuzson Bence

Király Nóra, a tárca miniszteri megbízottja hangsúlyozta: a bűncselekmények áldozatai a társadalom legkiszolgáltatottabb tagjai közé tartoznak, különösen igaz ez azokra, akiknek gyermekként kell átélniük egy bűncselekmény okozta traumát.

    „A kormányzat és a Fiatal Családosok Klubja alapítójaként én is elkötelezett voltam, vagyok és leszek az áldozatsegítés ügye mellett” – jelentette ki. Kiemelte, hogy az állami felelősségvállalás mellett ebbe a munkába partnerként a társadalom széles rétegeit várják, a feladatok ellátásához a közigazgatási, szakmai szervezetektől kezdve, a civileken át az egyházakig mindenkire szükség van, hogy „olyan hálót fonjanak”, amellyel eredményesek lehetnek az áldozattá válás elkerülésében, és az áldozatok támogatásában.

Király Nóra és Tuzson Bence

Neszményi Zsolt, Somogy főispánja arról szólt, hogy Magyarország Európa legbiztonságosabb országa, de a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy bárki bűncselekmény áldozatává válik. Egy modern állammal szemben nemcsak az lehet az elvárás, hogy büntetést szabjon ki az elkövetőkre, hanem az is, hogy törődjön az áldozatokkal – jegyezte meg. Kitért rá, törvény szabályozza a bűncselekmények áldozatainak segítését, az állami kárenyhítést, a kormányhivatalok 2011 óta vesznek részt ebben a munkában. Öröm a Kaposvári Áldozatsegítő Központ megnyitása, még magasabb színvonalúvá válhat a bűnözés káros hatásait elszenvedő áldozatok társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeik enyhítéséért végzett tevékenység – mondta. Kitért rá, hogy 2020-ban 69, 2021-ben 134, 2022-ben 152, 2023-ban 122 áldozaton segítettek, 2022-ben 7,5 millió, tavaly 6,9 millió forint azonnali segélyt fizettek ki a rászorulóknak.

dr. Neszményi Zsolt, dr. Triznay Gabriella koordinátor, Tuzson Bence, Király Nóra és Szita Károly

Szita Károly, Kaposvár polgármestere azt hangoztatta: az elmúlt évek nehéz időszakaiban „megtanultuk értékelni azokat, akik más emberek segítését választották hivatásuknak”, és a munkájukat úgy végzik, hogy közben a rászorulók meg tudják őrizni a méltóságukat. Triznay Gabriella, a Kaposvári Áldozatsegítő Központ koordinátora azt közölte, céljuk, ha valaki betér hozzájuk, azt érezze, minden személyre szabott segítséget megkap, hogy „elindulhasson a problémája megoldása felé”, sikerüljön a traumáját könnyebben feldolgoznia.

Töreki Sándor vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese beszédében azt hangsúlyozta, a rendőrség, az állami szervek és civilek szoros együttműködésével az áldozatoknak nyújtott gyors, hatékony segítség legalább annyira fontos, mint az elkövetők felderítése, és az igazságszolgáltatás.

Az Igazságügyi Minisztérium az áldozatsegítéssel összefüggő együttműködési megállapodásokat kötött a somogyi kormányhivatallal, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal, a Magyar Vöröskereszttel, és a Borostyánvirág Alapítvánnyal, a dokumentumokat a szaktárca részéről Répássy Róbert parlamenti államtitkár látta el kézjegyével.

Az esemény végén Victima Protector Díjat vehettek át az áldozatsegítésben kiemelkedő munkát végző rendőrök.

Forrás: MTI


szerző: ÁSK