Szavakkal is lehet ütni – védelem jár a kapcsolati erőszak áldozatainak

2021.01.12.

A kapcsolati erőszak számos áldozata sajnos nem mer segítséget kérni, pedig van lehetőség a védelemre, a támogatásra. Azt sem szabad elhinni, hogy a bántalmazó önként befejezi – lépni kell, mielőtt tragédia történik!

Az Áldozatsegítő Központok munkatársainak tapasztalatai szerint a kapcsolati erőszak köre az egyik legnehezebben azonosítható. Sokszor a környezet is csak nagyon nehezen veszi észre a jeleket, hiszen nemcsak a bántalmazó, hanem az áldozat is titkolja, mi történik a négy fal között. Gyakran nem is kizárólag félelemből, hanem mert mentséget keres a bántalmazó számára, vagy éppen saját magát hibáztatja, így racionalizálja a vele történteket. Fontos hangsúlyozni: a bántalmazás nem elszigetelt jelenségek sorozata, hanem egy olyan folyamat, melynek kezdete szinte észrevehetetlen. Hasonlíthat a romantikus szerelem képéhez, amikor azt érzi a későbbi áldozat, hogy megtalálta a másik felét, a lelki társát. Így nem esik nehezére a bántalmazó kérését teljesíteni, hogy minél több időt töltsenek csak kettesben, ne menjenek sehová. Azaz a leggyakoribb első lépés az elmagányosítás, elszigetelés, mellyel a későbbi segítségkérés lehetőségét hiúsítja meg a bántalmazó. 

Az izolációt erősíti az áldozat önbizalmának fokozatos gyengítésével, melynek révén a bántalmazó elérheti, hogy partnere úgy érezze, hogy kicsúszott a lába alól a talaj, a bántalmazó az egyetlen stabil pont az életében, s nélküle képtelen lenne az önálló életre. Az áldozat bármilyen cselekedetére – amit úgy gondol, hogy ellentétes az ő akaratával – bántalmazással válaszol. A folyamatra jellemző az egyre durvábbá válás, az erőszak fokozódása; a bántalmazott életének állandó ellenőrzése és irányítása. Fizikai erőszak megjelenésekor bizton állítható, hogy az első ütés nem lesz az utolsó – a vége pedig akár tragédiába is torkollhat.

Fontos, hogy a környezet ebben az esetben se nézzen félre! Minden egyes áldozat számára biztosított a támogatás és a védelem. Ha mindezek alapján úgy véli, hogy Ön vagy környezetében valaki hozzátartozók közötti erőszak áldozatává vált vagy válhat, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon! Érdemes néhány tipikus esetet is megemlíteni, hiszen a párkapcsolati bántalmazásnak számos fajtája fordulhat elő: így a szóbeli bántalmazás (lekicsinylés, sértegetés, gúnyolódás, a partner tulajdonságainak, egyéb jellemzőinek nevetségessé tétele), a lelki erőszak (alapvető érzelmi igények, szükségletek megtagadása, elszigetelés, eltiltás, féltékenység, önbizalom-rombolás) és természetesen a fizikai erőszak is.

A kapcsolati erőszak egy tipikus fajtáját most podcast-sorozatunk következő részeként egy különleges esettel is bemutatjuk. Nóri története sajnos nem egyedi, lehet, hogy sokan magukra vagy környezetük egy tagjára ismernek. Merjünk segítséget kérni, hiszen egyetlen áldozat sem maradhat egyedül!

Színes orchideák – Áldozatsegítő Központ

szerző: ÁSK