Segíteni kell a traumák feldolgozásában! – Utcai támadás

2023.02.08.

Ismert színészek bevonásával indult el a Hétköznapi történetek című video-podcast sorozatunk 2020-ban, a videók megelőző és tájékoztató jellegű tartalmakkal szolgálnak minden állampolgár, így minden áldozat számára is. A sorozat második évada kétszer hat új epizóddal folytatódik. Az alábbiakban az utcai támadással kapcsolatos videókat tekinthetik meg.

Az utcai támadásról szóló podcast-videóban a titokban tartott, esetleg szégyenként megélt és ezért kezeletlen trauma következménye kerül bemutatásra. Az elsőre talán jelentéktelennek tűnő utcai támadás után az áldozat életébe beépül a félelem, a szorongás, és újra és újra átéli az anyagi kárral egyébként nem járó támadást. A ledöbbenéssel, leblokkolással járó incidens után pánikrohamokat él át az áldozat, melynek következtében egy idő után már a lakását sem meri elhagyni, így a szociális kapcsolatok, valamint a munkába járás, vagyis a megélhetése is veszélybe kerül.

A video-podcast IDE kattintva érhető el.

Addig, amíg nem válunk bűncselekmény áldozatává, úgy gondolunk az áldozattá válásra, hogy mindenki mással igen, de velünk – a családunkkal, szeretteinkkel – nem történhet meg. Amikor pedig mégis megtörténik, szembesülünk a következményekkel. Az áldozat annak érdekében, hogy többet ez ne történhessen meg, izolálja magát a környezetétől, s ezáltal egyre távolabb kerül addig életétől. Egy, a filmben megjelenített utcai támadás bagatell történés lehet egy külső, nem érintett személynek, de iszonyatos rombolásokat tud végezni az áldozat lelkében és megszokott életében. Állandó szorongás és félelemérzet léphet fel, majd újra és újra végigélheti a vele történteket, mindezt akaratlanul, filmszerűen. A váratlanul felvillanó képek az álmokban is visszatérnek, és alvászavarokhoz vezetnek. A legváratlanabb helyzetekben pánikszerű tünetek is jelentkezhetnek az áldozatnál: légszomj, heves szívdobogás, ájulás közeli állapot, remegés, mikor akár egy hang, egy illat, egy kép emlékezteti a bűncselekményre. Annak érdekében, hogy elkerüljük a későbbi poszttraumás stressz szindróma kialakulását, hangot kell adni a velünk történteknek, melynek megfelelő színtere az Áldozatsegítő Központ. Pszichológus szakember közreműködésével a szükségleteinknek megfelelő segítséget kaphatjuk meg, s az eseményt feldolgozva életünk visszatérhet megszokott mederébe.

Az elemzővideó IDE kattintva érhető el.

Balázsovits Edit színművésznő is szerepel a Hétköznapi történetek podcast-sorozatunk második évadában. A következő videóból megtudhatják, hogy milyen érzések töltötték el a jelenet felvétele közben, és mit gondol az áldozattá válásról.

Jó, hogy van áldozatsegítő központ, mert aki bajba került, így profi segítséget kaphat az ott dolgozó szakemberektől – Gonda Kata színművésznőt is megszólaltatták az áldozatsegítés fontosságával kapcsolatban.

Mindenki számára van segítség, aki áldozattá vált, forduljon bátran az Áldozatsegítő Központhoz – üzeni Márfi Márk színművész, az Utcai támadás epizódjának harmadik szereplője.


szerző: ÁSK