Répássy Róbert: Bárki lehet áldozatsegítő

2023.02.23.

Bárki válhat áldozattá, de bárki lehet áldozatsegítő is – mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán a miskolci Vármegyeházán, ahol több mint ötven időskorú vehette át az önkéntes áldozatsegítő képzést lezáró tanúsítványát.

Az áldozatok napján tartott eseményen Répássy Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy ma egyszerre kell megemlékezni az áldozatokról és szólni az őket segítők tevékenységéről, hiszen az állami szervek és a polgármesteri hivatalok mellett nagyon sok civil önkéntes összehangolt munkájának eredménye a „gördülékeny áldozatsegítés”.
Kifejtette, hogy a 2019-ben elindított szemléletváltás eredményeként, az áldozatsegítő központok létrehozásával már a központok „keresik meg” az áldozatokat. A munkába más szakembereket, például pszichológusokat is bevonnak, de jelentős szerepet töltenek be azok az időskorúak is, akik jól ismerik a gyakran áldozattá váló korosztályukat.
„Ahogy igaz, hogy bárki áldozattá válhat, úgy igaz az is, hogy bárki lehet áldozatsegítő, ha mély empátiával, belső meggyőződéssel rendelkezik” – fogalmazott Répássy Róbert.

dr,. Répássy Róbert

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja az, hogy a bűncselekmények száma csökkenjen, az elért áldozatoké pedig nőjön, ennek érdekében építik ki az áldozatsegítő központok és pontok hálózatát – tizenötöt már megnyitottak, a cél, hogy két éven belül minden vármegyeszékhelyen tudjanak valakihez fordulni segítségért az áldozatok.
Vidéken elsőként Miskolcon nyitott áldozatsegítő központot az Igazságügyi Minisztérium 2018. március 19-én. A központ az elsők között kötött partnerségi együttműködést a több mint 5 ezres tagságú Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével.
Ennek keretében közösen szerveztek önkéntes áldozatsegítő kurzusokat a múlt évben időskorúaknak Kazincbarcikán, Ózdon és Miskolcon. A képzést sikeresen teljesítők szerdán vehették át a tanulmányaikat lezáró tanúsítványt.

Forrás: MTI


szerző: ÁSK