Répássy Róbert: A kormány célja, hogy a bűncselekmények áldozatai közül minél többen kapjanak segítséget

2023.06.08.

A kormány célja, hogy miközben csökken a bűncselekmények száma, az áldozatok közül minél többen kapjanak segítséget – jelentette ki dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Szegeden.

Répássy Róbert a minisztérium és a Szegedi Szakképzési Centrum között létrejött együttműködési megállapodás aláírása után azt mondta, az állami áldozatsegítés nemcsak jogi, hanem erkölcsi kötelezettség is. Az Igazságügyi Minisztérium 2019 óta országos hálózat kiépítésén dolgozik, hogy az áldozatsegítés mindenkinek a lehető legközelebb váljon elérhetővé. Jelenleg még nem minden vármegye székhelyén működik áldozatsegítő központ, de Szegeden 2020 decembere óta elérhető ez a szolgáltatás – közölte az államtitkár. A központokban a bűncselekmények sértettjei elkötelezett áldozatsegítőkkel találkoznak, akiktől a jogi támogatás mellett pszichológiai, érzelmi segítségnyújtást kaphatnak, olyan szolgáltatást, amely egy hivatalban nem szokásos – hangsúlyozta a politikus.

dr. Répássy Róbert

Meghatározott bűncselekményeknél a rendőrség szinte automatikusan átadja a sértettek adatait az áldozatsegítőknek, akik fölajánlják támogatásukat. Természetesen a sértettek jelezhetik a rendőrségen, hogy nem kívánják igénybe venni a segítséget – tudatta Répássy Róbert. Az államtitkár kitért arra is, hogy előfordulnak olyan esetek is, hogy az áldozatsegítővel előbb találkozik a sértett, mint a rendőrrel. Példaként a hozzátartozók közötti erőszak sértettjeit említette a politikus. Azt mondta, közülük többen igyekeznek titkolni a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket, az áldozatok ilyenkor tájékoztatást kaphatnak arról, milyen jogi lehetőségeik vannak, milyen védelmet, segítséget kaphatnak, hogyan tehetnek feljelentést.

Róth Márton főispán kifejtette, az áldozatsegítő központokhoz fordulók személyre szabott, az elszenvedett sérelmekhez igazodó, azonnali jogi és érzelmi segítség mellett anyagi támogatást is kaphatnak. Szegeden a kormányhivatal egy munkatársa állandóan jelen van az áldozatsegítő központban, így a sértettek egy hatósági eljárásban azonnali pénzügyi segélyhez juthatnak – közölte a főispán.

Polyák Zsolt vármegyei rendőrfőkapitány elmondta, az áldozatsegítés rendszere egyre hatékonyabban működik. Míg korábban a jogszabályokban meghatározott bűncselekmények sértettjeinek mintegy 10 százaléka kérte az áldozatsegítő szolgáltatást, idén ez az arány már megközelítette a 40 százalékot, a vagyon elleni bűncselekményeknél pedig már meghaladta az esetek felét.

Erdélyi Margit, a Szeged és környékének tíz állami szakképző iskoláját összefogó centrum főigazgatója elmondta, az áldozatsegítő központ munkatársai korábban osztálytermi foglalkozásokon elsősorban a diákokat szólították meg. A célcsoportot bővítve már továbbképzéseket tartanak az oktatóknak, iskolaigazgatóknak, iskolapszichológusoknak, szociális munkásoknak is. Ezek a képzések a szolgáltatás ismertebbé válása mellett lehetővő teszik, hogy a pedagógusok vagy a diákok könnyebben felismerjék azokat a jeleket, melyek arra utalnak, hogy valaki áldozattá vált, és adott esetben professzionális, tudatos segítséget nyújthassanak a sértetteknek – közölte a főigazgató.

Forrás: MTI


szerző: ÁSK