OKTÓBER AZ IDŐSEK HÓNAPJA

2020.10.08.

Az Áldozatsegítő Központ az idősek védelmében

Napjainkban az időskorúak – főként az egyedülállóak – potenciális áldozati csoportot képeznek a bűnelkövetőkkel szemben. Ennek oka, hogy az idősödő emberek az életkorukból fakadó fizikai és mentális adottságaik miatt kiszolgáltatottabbak, sérülékenyebbek, ezáltal bizonyos bűncselekmények vonatkozásában fokozottan veszélyeztetettek. Sokszor magányosan, elszigetelten élnek, ezért könnyen kötnek ismeretséget, hamar bizalmukba fogadnak idegeneket. A bűnelkövetők pedig gyakran kihasználják az idős emberek jószívűségét, hiszékenységét, óvatlanságát. A legtöbb esetben az időskorúak személy és vagyon elleni bűncselekmények áldozatává válnak, így gyakori a sérelmükre elkövetett lopás, a trükkös-, (unokázós) csalás, vagy a betöréses lopás. 

Az Igazságügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a különösen védtelen idős korosztály áldozattá válásának megelőzésére. Az országban – egyelőre négy városban – Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Pécsett nyílt Áldozatsegítő Központ, amelyek nyugdíjas szervezetekkel is kapcsolatban állnak. Ennek keretében a központok munkatársai az időskorúak áldozattá válásának elkerülése érdekében interaktív előadásokat tartanak. A népszerű előadások eredménye, hogy az e korosztályhoz tartozókban növelni tudják a bűncselekmények elleni védekezési képességeket, illetve felhívják az időskorúak figyelmét a segítségkérési tudatosság fontosságára, így esetleges áldozattá válásuk esetén a bűncselekményt követően rövid időn belül igénybe tudják venni az állami áldozatsegítés támogatásait. Mindemellett fontos hogy idős hozzátartozóinkat magunk is figyelmeztessük a rájuk leselkedő veszélyekre, intsük őket fokozott óvatosságra.  

Az együttműködések kialakítása folyamatos, a központok várják azon időskorúakat tömörítő szervezetek jelentkezését, megkeresését, amelyek fontosnak tartják az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzését, visszaszorítását, valamint az állami áldozatsegítés rendszerének megismerését.

Amennyiben bűncselekmény áldozata lett, vagy segítségre van szüksége forduljon bizalommal az Áldozatsegítő Központok valamelyikéhez, vagy hívja 0-24 órában elérhető Áldozatsegítő Vonalat: +36-80-225-225


szerző: ÁSK