Nők elleni erőszak: van kiút, egyetlen áldozat sem marad egyedül!

2020.11.25.

Az Áldozatsegítő Központ speciális segítséget tud nyújtani a bántalmazott nőknek. Fontos tudni: senki sincs egyedül, van segítség!

Találkoztam vele… A tenyerén hordozott… Büszke voltam… Azt hittem… Biztosra vettem… Egyre kevesebb időm jutott… Összeköltöztünk, minden megváltozott… Ellenőrzött … Megütött…El akartam menni… Megígérte, hogy nem lesz több ilyen… Elmondta, hogy mennyire szeret… Köztünk marad… Minden olyan volt, mint kezdetben… Azt hittem… Nem üt meg, ha nem adsz okot…Ordított… Fejbe vert… Nem értettem… Újra megütött… Kicsúszott a lábam alól a talaj… Rettegtem… Szégyelltem magam…Kilátástalanság… Felhívtam az ÁS Vonalat… Bár előbb tettem volna… Eldöntöttem… Elköltöztem… Hívogatott… Zaklatott…Zsarolt… Fenyegetett… Kitartok… Jogom van… Nem könnyű… Visszakapom önmagam…

Az ENSZ 1993-as nyilatkozata szerint „a nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos cselekmény, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést, kárt vagy sérelmet okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.” 

Fontos leszögezni: bár sokan a fizikai vagy a szexuális erőszakra gondolnak, azonban a nők elleni erőszak sajnos sokfélébb, többféle típusa van.

Szóbeli erőszak: lekicsinylés, sértegetés, gúnyolódás, kritizálás, megalázás, a nő fizikai vagy lelki tulajdonságainak, egyéb jellemzőinek nevetségessé tétele, fenyegetés bántalmazással, öngyilkossággal, gyerekekkel.

Lelki erőszak: alapvető érzelmi igények, szükségletek megtagadása, elszigetelés, eltiltás, féltékenység, önbizalom-rombolás, értéktelenség érzetének keltése, elzárkózás a problémamegoldástól, bűnbakképzés és hibáztatás, személyes tárgyakban kártevés, folyamatos félelmet keltő viselkedés, kiszámíthatatlanság, külső kommunikáció korlátozása, ellenőrzés, életveszélyes helyzetek generálása.

Fizikai erőszak: lökdösés, pofozás, hajtépés, ütés, rúgás, harapás, rázás, égetés, forrázás, fegyverrel fenyegetés, éheztetés, szomjaztatás, alvásmegvonás, be- és kizárás, mozgásszabadság korlátozása.

Szexuális erőszak: nem kívánt szexuális kapcsolatra kényszerítés, fájdalom okozása, másokkal való szexuális kapcsolat kikényszerítése, fogamzással kapcsolatos visszaélések.

Gazdasági erőszak: függésben tartás, munkára kényszerítés vagy attól való eltiltás, anyagiaktól megfosztás, elszámoltatás, zsarolás.

A szakemberek tapasztalata az, hogy az emberek elméletben ugyan elítélik a nők elleni erőszakot, azonban általában mégsem tesznek semmit. „Ez nem a mi dolgunk” – hangzik el gyakran.

Nem maradnak magukra az áldozattá vált nők! Ha úgy érzi, áldozattá vált, ha a fent leírtak kapcsán saját problémájára ismert, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!

 Az Áldozatsegítő Központok minden áldozat számára, így a kapcsolati erőszakot elszenvedettek részére is nyitva állnak. A központok a hozzájuk forduló áldozatok szükségleteit egy a hivatali környezettől merőben eltérő, nyugodt környezetben, személyre szabott segítő folyamatban elégítik ki, amelyben a segítségkérő bizalommal tudja feltárni az őt ért traumát. A bajba jutottak érzelmi, jogi, adott esetben pénzügyi segítségre is számíthatnak. 

Mivel minden egyes eset más, a központok munkatársai egyénre szabott komplex támogatást biztosítanak. Néhány példa arra, hogy az Áldozatsegítő Központok milyen speciális támogatást nyújtanak a kapcsolati erőszak áldozatainak:

már a büntetőfeljelentést megelőzően is az Áldozatsegítő Központhoz fordulhat;

ha az áldozat gyermekével érkezik, az Áldozatsegítő Központ kollégája nyugodt körülmények között, egy erre a célra kialakított játszósarokban foglalkozik a gyermekkel, hogy a szülővel mind hatékonyabb legyen az első interjú folyamata;

biztonságos tartózkodás lehetőségét is biztosíthatják a védett szálláshelyen történő elhelyezésig;

az áldozat szükségleteihez és védelméhez is illeszkedve a központ szolgáltatásai személyesen, telefonon és elektronikus úton, akár a bántalmazott anonimitását megőrizve is igényelhetőek – természetesen ingyenesen;

Nem érdemes habozni: a kapcsolati erőszak áldozatai biztosak lehetnek benne, hogy az Áldozatsegítő Központokban megértést, támogatást és segítséget kapnak!


szerző: ÁSK