Nem kell egy életen át cipelni a terhet – van segítség!

2021.02.12.

Hosszú ideig, akár évtizedekig tartó következményei is lehetnek az áldozattá válásnak, éppen ezért fontos, hogy az érintettek segítséget kérjenek. A szakemberek hathatós és személyre szabott támogatást képesek biztosítani minden áldozatnak.

Legyen szó akár kapcsolati erőszakról vagy iskolai bántalmazásról, a szakemberek egyetértenek abban, hogy az eseteknek nem csak közvetlen, azonnali, hanem sokáig húzódó hatásai is lehetnek. Természetesen minden eset más és más (ezért is biztosítanak az Áldozatsegítő Központok az esethez illeszkedő, személyre szabott segítségnyújtást), de vannak olyan általános példák, amelyeket érdemes megismerni, felismerni. Az iskolai bántalmazás miatt az áldozatban tartóssá válhat az az érzés, hogy a problémán senki nem tud, vagy nem akar segíteni, hiszen a bántalmazást sokan észrevették, mégsem történt semmi. Éppen ezért van szükség arra, hogy minél hamarabb szakembertől kapjon segítséget az áldozat és akár az érintett közösség tagjai is. A gyermekkori bántalmazásnak van egy másik, talán még összetettebb következménye is. Aki gyerekkorában maga is bántalmazott volt, vagy tanúja volt bántalmazásnak akár a saját családján belül is, az a tapasztalatok szerint felnőttként maga is könnyen bántalmazóvá válhat, a fel nem dolgozott trauma ugyanis így is rögzülhet.

A kapcsolati erőszak terheit is sokszor éveken, évtizedeken át cipelhetik az áldozatok. A feldolgozatlan traumák következményei számos módon megnyilvánulhatnak, többek közöttevés- vagy alvászavarban, szorongásban, kényszeres cselekedetekben, szenvedélybetegségben, későbbi párkapcsolati problémákban. Fontos tudni, hogy  a kapcsolati erőszak, és az abból adódó problémák nem az áldozat hibája miatt jönnek létre, következnek be. a A kapcsolati erőszak traumáját az áldozat nagyobb eséllyel tudja pszichológus szakember segítségével feldolgozni, ezért ha úgy érzi, Ön ilyen eset érintettje, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon! 

A segítségkérés lehet teljesen anonim, nem szükséges megadnia a nevét és az adatait.

A tapasztalatok szerint az a személy, akinek sikerül kilépnie az erőszakos kapcsolatból, és szakszerű segítséget kap a feldolgozásban, a későbbiekben, egy újabb párkapcsolatban hamarabb észreveszi a figyelmeztető jeleket, és sokkal kisebb eséllyel válik újra áldozattá.


szerző: ÁSK