Megindító és jó látni, hogy a segítségünkkel valóban talpra tudnak állni az áldozatok

2023.05.18.

Nem ismernek lehetetlent: gyors, személyre szabott és átfogó segítséget nyújtanak a szegedi áldozatsegítők, legyen bármekkora is a baj. Bár a hivatásuk gyakorlása közben a lehető legprofesszionálisabban járnak el, vannak esetek, amelyek őket is megindítják. Dr. Kereszty Ágnes koordinátor tapasztalt és sokoldalú szakember, és mindent megtesz annak érdekében, hogy Csongrád-Csanád vármegyében is minél szélesebb összefogással segítsék az áldozatokat.

Az áldozatok gyors és hatékony segítéséhez széleskörű szaktudásra és sokfajta képességre szükség van. Dr. Kereszty Ágnes, a szegedi Áldozatsegítő Központ koordinátora maga is sokoldalú, emellett a különböző végzettségű és tapasztalattal bíró kollégák, valamint az együttműködő partnereik munkáját is sikeresen hangolja össze – a bajba került emberek érdekeinek minél jobb érvényesítése érdekében. A koordinátor korábban hosszú időn át a magánszektorban dolgozott, különböző feladatokban mérettette meg magát, és a mai napig folyamatosan képzi magát.

„Ma már sok mindennel kapcsolatban hallhatjuk, hogy személyre szabott. Az az áldozatsegítő szolgáltatás, amelyet mi nyújtunk, azonban szó szerint az. Ha betér hozzánk egy segítségre szoruló ember, igyekszünk minél alaposabban felmérni a problémáját és az életkörülményeit. Így össze tudunk állítani egy olyan szolgáltatás-csomagot, amely valóban támogatást jelent az ő helyzetében” – fejti ki dr. Kereszty Ágnes.

Sokan azt gondolják, hogy ha valaki nap mint nap bűncselekmények áldozataival foglalkozik, akkor – szükségszerűen – hozzászokik a gyakran szörnyű történetekhez. Azonban a szegedi koordinátor példája is azt mutatja, hogy ez nem így van – még ha a munkája során a lehető legprofesszionálisabban is jár el. „Megindító, amikor egy-egy korábbi ügyféllel találkozunk, és látjuk, hogy valóban sikerült talpra állnia egy akár éveken át tartó, súlyos bűncselekmény után” – mondja dr. Kereszty Ágnes.

dr. Kereszty Ágnes

Ahogyan azt Varga Judit igazságügyi miniszter asszony korábban hangsúlyozta, az áldozatoknak nyújtott konkrét támogatások mellett az is fontos, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: a legnagyobb bajban is van segítség. Ebben a szellemben dolgoznak a szegedi kollégák is. Dr. Kereszty Ágnes rendszeresen ad tájékoztatást az áldozatsegítő tevékenységről a helyi médiában, például a megyei lap online kiadásának podcastjeiben is szerepel. A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal és Kormányhivatallal való szoros kapcsolat mellett kiváló az ÁSK együttműködése a Szegedi Tudományegyetemmel is: a közös, akár az egyetemi polgárságnál szélesebb kört megszólító előadásokat tartanak, és a tájékoztató anyagaikat is rendszeresen eljuttatják a felsőoktatási intézmény épületeibe.

Az egyetemi kapcsolatok idén különös hangsúlyt kapnak, hiszen 2023 a fiatalok éve az áldozatsegítésben. Több olyan bűncselekmény-típus is van, amely jelentős arányban őket érinti, ezért az Áldozatsegítő Központokban és Pontokon dolgozók idén kiemelt figyelmet fordítanak az ő tájékoztatásukra, emellett pedig a TikTok-csatorna is indult, a Facebook oldalon pedig KiberKedd címmel az online térben elkövetett bűncselekményről indult sorozat.


szerző: ÁSK