Személyesen, telefonon, postai úton vagy e-mailen! Hogyan ad támogatást a magyar áldozatsegítő rendszer?

Fontos tudni, hogy Magyarországon az áldozatsegítő szolgálat, az Áldozatsegítő Központok és az Áldozatsegítő Vonal is ingyenesen nyújtják szolgáltatásaikat. Ha valaki úgy érzi, hogy áldozattá vált, és segítségre van szüksége, több módon is gyors, hathatós segítséghez juthat.

A hét minden napján, éjjel-nappal, ingyenesen hívható az Áldozatsegítő Vonal 06-80-225-225-ös telefonszáma, vagy közvetlenül is fordulhat az érintett az áldozatsegítő támogatások igénybevétele érdekében bármely fővárosi és megyei kormányhivatal áldozatsegítési feladatokat ellátó szervezeti egységeihez.

Az áldozat az országban immár több nagyvárosban: Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden, Szolnokon, Veszprémben, Kecskeméten, Nyíregyházán, Debrecenben és Egerben is felkeresheti az Áldozatsegítő Központokat. Salgótarjánban, Érden és Siófokon pedig Áldozatsegítő Pont található a helyi rendőrség épületében. Emellett arra is van lehetősége az áldozatnak, hogy e-mailben kérjen segítséget, tájékoztatást:

Áldozatsegítő Központok és Pontok elérhetőségei

Az Áldozatsegítő Központok folyamatos szakmai együttműködésben dolgoznak az állami és civil szakmai társszervekkel, valamint a karitatív, egyházi szervezetekkel, az áldozatsegítő szolgálatokkal, és szükség esetén őket is bevonják a segítő-támogató tevékenységbe, így az áldozatok számára speciális, személyre szabott segítő támogatások biztosíthatóak.

A szolgálatok felvilágosítást adnak az áldozatoknak a jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről; érzelmi, pszichológiai támogatást nyújtanak; jogi tanácsot adnak és gyakorlati segítséget biztosítanak; szükség esetén ügyvédi segítség igénybevételéhez is hozzásegítik az áldozatot; krízishelyzet fennállása esetén azonnali pénzügyi segélyt adhatnak (a bűncselekményt, vagy tulajdon elleni szabálysértést követő 8 naptári napon belül beadott kérelem alapján). A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és a halálos áldozatok hozzátartozóit
mindezen túl állami kárenyhítéshez is hozzásegíthetik.

Az áldozatsegítő szakemberek segítséget tudnak nyújtani az ellátások igénybevételéhez, szükség esetén más hatóságok nyomtatványainak kitöltésében és az illetékes hivatalokkal való kapcsolatfelvételben is közreműködnek, továbbá segíteni tudnak többek között az ellopott okmányok pótlásában is. Végül, de nem utolsó sorban, ha szükséges, igazolják az áldozati státuszt is, ami akkor jelenthet segítséget, ha valamely hatóság vagy más szerv az általa nyújtott ellátás, szolgáltatás vagy támogatás igénybevételét attól teszi függővé, hogy az igénylő személy áldozat-e.

További hírek

Áldozatsegítő Központ

Cél, hogy minél magasabb szintű támogatást tudjanak nyújtani az áldozatoknak

Az Igazságügyi Minisztérium 2023-ban is folytatja az áldozatsegítő hálózat és szolgáltatások fejlesztését – hangzott el az Áldozatsegítő Központok koordinátorainak évindító értekezletén.

2023.01.26.

A Nyíregyházi Áldozatsegítő Központban is minden ügyet alaposan körüljárnak

Nagy felelősségünk van abban, hogy nyitott szemmel járjunk – nyilatkozta Jászai Áron, a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ koordinátora.

2023.01.18.
Egri Áldozatsegítő Központ

A megelőző távoltartás hasznos fegyver lehet az erőszakos partner ellen

Kormos Kinga, az egri Áldozatsegítő Központ koordinátora mindig is tudta, hogy a segítségnyújtás a hivatása.

2023.01.17.

Egyre jobban működik az áldozatok közvetlen elérésének intézménye

A Szegedi Áldozatsegítő Központ (ÁSK) tavaly decemberben lett két éves.

2023.01.12.
Áldozatsegítő Központ

Folyatódik a Hétköznapi történetek podcast-sorozat

Neves színészek és elismert szakértők részvételével készültek el az újabb részek, amelyek nemcsak azt mutatják be, hogy miként lehet segítséget nyújtani a bajba került embereknek, hanem például azt is, hogy miként érezheti magát egy áldozat.

2022.12.21.