Fókuszban az Áldozatsegítő Központ a Lentiben rendezett szakmai értekezleten

2023.04.24.

Szakmaközi megbeszélésre hívta csütörtökön a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjait a „Napsugár” Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat, melyen az áldozatsegítő központok által nyújtott szolgáltatásokat ismertették – írja a zaol.hu.

Tánczosné Mánfai Csilla, a házigazda intézmény vezetője elmondta, hogy a Lenti járás területén általuk működtetett jelzőrendszernek tagjai az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények munkatársai, illetve az érintett hatóságokkal is együttműködnek. Szakmaközi megbeszéléseket adott témákról évente hat alkalommal rendeznek. Ez alkalommal arról gyűjtöttek információt, hogy milyen segítséget tudnak nyújtani a bűncselekmények áldozatává válóknak a segítő központok, illetve hogy erre milyen módon van lehetőség.

A részletekről már Kámán-Németh Martina, a Zalában is illetékes Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora beszélt.

Az állami áldozatsegítő rendszer részei az áldozatsegítő központok – kezdte. – Feladatunk, hogy a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak segítséget nyújtsunk érdekeik érvényesítésében. Vagyis, ha valaki ilyen áldozattá válik, legyen ez a sértett, annak hozzátartozója, vagy a tanú, aki a jogsértő cselekedettől bármilyen közvetlen, vagy közvetett hátrányt szenvedett, kaphasson tájékoztatást, érzelmi támogatást, szükség esetén pszichológus segítségét, ingyenes jogi tanácsot, illetve hozzáférjen kérelmekhez, támogatásokhoz. Emellett, ha olyan bűncselekmény történik, amelyben kiskorú is érintett és felmerül az ő veszélyeztetettsége, vagy hozzátartozók közötti erőszak, bántalmazás történik, akkor kötelességünk jelzést tenni a megfelelő szerv irányába.

Fotó: zaol.hu

Leggyakoribb esetek, melyekkel szembekerülnek a vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül a lopás és a csalás, valamint a zaklatás, a kapcsolati erőszak, a súlyos testi sértés, az utóbbi időben pedig az online csalások száma is emelkedett.

Ez utóbbi megfékezésére a Igazságügyi Minisztérium is csatlakozott a kiberpajzs.hu weboldalhoz – folytatta. – Itt az érdeklődők olyan információkat találnak, melyekkel megelőzhetik, hogy online csalás áldozataivá váljanak.

A cél az, hogy minden vármegye székhelyén működjön áldozatsegítő központ. A már meglévők felkereshetők személyesen, telefonon és e-mailen is.

Az eseményről készült riport IDE kattintva érhető el.


szerző: ÁSK