Tuzson Bence áldozatsegítő pontot adott át Dunakeszin

2024.06.04.

Az ország negyedik áldozatsegítő pontját adták át pénteken a Dunakeszin. Tuzson Bence igazságügyi miniszter kiemelte, hogy a Dunakeszi Rendőrkapitányság épületében, a földszinten létesített pont a térség tágabb környezetében segíti az áldozatok elérését.

Arra kell törekedni, hogy megkapják a lehető legnagyobb segítséget azok az embertársaink, akik bűncselekmény áldozatává váltak – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy előkészületben van egy törvényjavaslat arra vonatkozóan, hogy az áldozatok véleményét is ki kelljen kérni, mielőtt egy elkövetőt feltételesen szabadlábra helyeznek. A tárcavezető kitért arra, hogy Dunakeszi nagyon szerencsés helyzetben van, mert nagyon kevés ott a bűncselekmény, mára a harmadára csökkent az elkövetések száma. Hozzátette, hogy mindez a rendőrség munkájának és az önkormányzat fejlesztéseinek köszönhető. Segítsünk azoknak az embereknek, akik áldozattá váltak, de segítsünk megelőzni az áldozattá válást is – kérte Tuzson Bence.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központokat segítő miniszteri megbízottja (b3), Dióssi Csaba polgármester (b4) és Andula Zsuzsanna koordinátor átvágja a nemzeti színű szalagot az áldozatsegítő pont átadásán.
MTI/Máthé Zoltán

Király Nóra miniszteri megbízott úgy fogalmazott, hogy az Igazságügy Minisztérium, a város és számos elkötelezett partner munkájának gyümölcseként az ország negyedik áldozatsegítő pontja kezdheti meg működését. Mint minden új központ vagy pont átadása ez is a segítés, az odafigyelés és a támogatás kultúráját közvetíti az itt élők és a magyar társadalom egésze számára – fejtette ki a miniszteri megbízott. Király Nóra arról is beszélt, hogy sokan vannak: politikusok, városvezetők, az államigazgatásban, az egyházakban vagy civil szervezetekben dolgozó szakemberek, akiket a világban zajló szomorú és sokszor megdöbbentő események csak megerősítenek abban, hogy az áldozatok védelme minden esetben prioritást kell élvezzen! Az elsődleges állami felelősségvállalás mellett ebbe a munkába várjuk partnerként továbbra is a társadalom széles rétegeit. A közigazgatási szervektől, a szakmai szervezetekig, a civilektől az egyházakig mindenkire szükség van, hogy olyan hálót fonjunk együtt, egymás munkáját támogatva, mellyel eredményesek lehetünk az áldozattá válás elkerülésében és – és ha mégis bekövetkezne a baj – a bűncselekmények áldozatait hatékonyan segítve – jelentette ki.

Az áldozatsegítő pont irodája
MTI/Máthé Zoltán

Dióssi Csaba polgármester is arról beszélt, hogy a közbiztonság területén kivételesen jó helyzetben van a város, tavaly összesen egy lakásbetörés volt. Korábban már adtak át itt a rendőrségen speciális kihallgató szobát, a mostani áldozatsegítő pont átadása jó folytatása az áldozati jogok érvényesülésének – mondta a városvezető.

Lauda Zoltán Pest vármegyei rendőrfőkapitány, r. dandártábornok azzal kezdte beszédét, hogy a világ eseményeit szemlélve jelentősen felértékelődött a biztonság. Nem tudunk és nem is lehetünk érzéketlenek – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a tettes elfogása kötelezettség, de az áldozatsegítés egy másik lépése a rendőrségi munkának.


szerző: ÁSK