Új áldozatsegítő központ nyílik Újbudán

2024.06.04.

Hamarosan áldozatsegítő központ nyílik Újbudán – jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter kedden a XI. kerületi Prielle Kornélia utcában, a leendő központ épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Tuzson Bence elmondta, hogy országosan a tizenhatodik, a fővárosban pedig a második áldozatsegítő központ lesz az újbudai, ahol júliustól már várják a szakemberek a bajba jutottakat.

A második budapesti áldozatsegítő központ létesítését a tárcavezető azzal indokolta, hogy a XI. kerületben sokan élnek, a kerület lakosságszámát tekintve az ország hatodik legnagyobb városa lenne. Emellett rámutatott arra, hogy a fővárosban – bár a 2010-es, százezer körüliről mára már tartósan évi 40 ezer alá csökkent -, az ország többi részéhez képest magas a bűncselekmények száma.

A mintegy száz négyzetméteres központ helyszínének kiválasztásáért a miniszter köszönetet mondott Király Nórának, a tárca áldozatsegítő központok kommunikációjáért felelős miniszteri megbízottjának, azért a komoly szakmai munkáért, amit az újbudai központ megnyitásáért végzett, és kiemelte: a bűncselekmények áldozatai számíthatnak a kormányra.

Tuzson Bence, Király Nóra és Simicskó István

Király Nóra hangsúlyozta: eddig Budapest egészére és Pest vármegyére is egy áldozatsegítő központ jutott, amely a pesti oldalon a Wesselényi utcában működik. Azonban fontosnak érezte, hogy Budán is kialakítsanak egyet. Kiemelte azt is, hogy „Újbudán szükség van egy olyan áldozatsegítő központra, amely segít azoknak az embereknek, akik bajba kerültek. Így nem kell átutazni a pesti oldalra, helyben tudnak segítséget kapni. Örömmel jelenthetem be, hogy megkezdődtek a felújítási munkálatok és hamarosan megnyílik az ország tizenhatodik áldozatsegítő központja Újbuda szívében, Kelenföldön.”

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az emberközpontú politika jelentőségére hívta fel a figyelmet. A kereszténydemokrata politikus fontosnak nevezte, hogy legyen egy újabb hely a fővárosban, ahová a bajba jutott emberek fordulhatnak.

(MTI, IM)


szerző: ÁSK