Európai szinten is elismerik a magyar áldozatsegítő központok szakértői munkáját

2023.11.09.

Az Áldozati Jogok Európai Hálózatának tanulmányútja ezúttal Magyarországra vezetett. A szerdai látogatás során a szervezet szakértőit Budapesten az Igazságügyi Minisztériumban (IM) dr. Tóth Zoltán államtitkár köszöntötte.

Az Áldozati Jogok Európai Hálózata rendszeresen szervez látogatásokat az áldozati jogok nemzeti szakértői számára abból a célból, hogy a szervezetek közötti szakmai együttműködést elmélyítsék és a közös tapasztalatokat és tudást meg tudják osztani. A program lehetőséget nyújt a fogadó ország működési modelljének bemutatására, a külföldön működő áldozatsegítéshez kapcsolódó tájékoztatási rendszerek megismerésére és a jó gyakorlatok ötletcseréjére. A szakértők a látogatás során az áldozatsegítő központok napi munkájába is betekintést nyerhetnek, így például az áldozatok közvetlen elérését szolgáló ún. opt-out modellt.

„A kétnapos alkalom lehetőséget ad arra, hogy megvitassuk ezeknek a fontos kérdéseknek a jelentőségét és lépéseket tegyünk az országokon átnyúló együttműködés érdekében. Mindannyiunk felelőssége támogatni az áldozatokat és biztosítani számukra a megfelelő segítséget” – hangsúlyozta beszédében dr. Tóth Zoltán az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki köszönetet mondott mindazért az erőfeszítésért és elkötelezettségért, amivel minden résztvevő hozzájárult ennek a rendezvénynek a megszervezéséhez.

dr. Tóth Zoltán jogalkotásért felelős államtitkár

Az államtitkár kiemelte: reméli, hogy a csütörtöki nap során megszerzett tapasztalatok és jövőbeli elképzelések mélyebb megvitatása közelebb visz a célokhoz, az áldozatok minél gyorsabb eléréséhez és hatékonyabb ellátásához. „Az áldozati jogok védelme terén folyamatosan változnak a kihívások, így fontos, hogy mindig nyitottak legyünk az új megoldásokra és fejlesztésekre” – mondta dr. Tóth Zoltán.

Az eseményen részt vett Király Nóra is, aki október 15-től miniszteri megbízottként segíti az Igazságügyi Minisztérium és az áldozatsegítő központok munkáját. Dr. Tóth Zoltán beszédében külön kiemelte a miniszteri megbízott munkájának fontosságát, sok sikert és erőt kívánt munkájához.

Király Nóra miniszteri megbízott

A hivatalos program szerint a csütörtöki napon, Kecskeméten betekintést nyerhetnek az Áldozati Jogok Európai Hálózatának szakértői az áldozatsegítő központok mindennapi tevékenységébe, a rendőrség és az áldozatsegítő központok közötti munkamegosztásba, valamint a civil, egyházi és karitatív szervezetekkel való együttműködésbe.


szerző: ÁSK