Dr. Hajas Barnabás Államtitkár Úr nyílt levele Szél Bernadett képviselő asszony részére

2021.01.20.

NYÍLT LEVÉL

Szél Bernadett 

országgyűlési képviselő asszony részére

Budapest

Tisztelt Képviselő Asszony!

Engedje meg, hogy a 2021. január 18. napján közzétett Facebook bejegyzésével összefüggésben – melyben a kapcsolati erőszak áldozatai iránt érzett aggodalmának ad hangot – az alábbiakról tájékoztassam:

A hazai áldozatsegítési rendszer hatósugara az áldozatok meglehetősen széles körét lefedi, nem csupán a kapcsolati erőszak sértettjeire, hanem valamennyi bűncselekmény és a tulajdon elleni szabálysértések elszenvedőire is kiterjed.

Az Igazságügyi Minisztérium a 2020-as esztendőt az áldozatsegítés éveként hirdette meg. Ennek jegyében jelentős reformokat hajtottunk végre. Magyarország Kormánya elfogadta az állami áldozatsegítés rendszerének továbbfejlesztéséről szóló jelentést, melynek nyomán a minisztérium haladéktalanul megkezdte egy új szemléletű, az áldozatok közvetlen elérésén alapuló modell bevezetését. Az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi CLXV. törvény több rendelkezést érintően módosította a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. törvényt. A 2021. január 1-jétől hatályba lépett jogszabályi változások számos ponton könnyítik meg az áldozatsegítő szolgáltatások igénybevételét a bajbajutottak számára.

Szeretném felhívni Képviselő Asszony figyelmét arra is, hogy az intenzív jogszabály-előkésztő munka mellett a minisztérium az 1645/2019. (XI:19.) sz. Korm. határozat végrehajtásában is jelentős eredményeket ért el: a tavalyi évben megduplázta áldozatsegítő központjainak számát. Az előző kormányzati ciklusban megnyitott budapesti, miskolci és szombathelyi központ mellett ugyanis napjainkban már Pécsett, Szegeden és Kecskeméten is felkészült és elhivatott szakemberek várják a hozzájuk forduló áldozatokat annak érdekében, hogy személyre szóló tájékoztatást adjanak az érdekérvényesítés elősegítéséről, valamint a különböző segítségnyújtási szolgáltatásokról. Ennek keretében pszichológusok bevonásával lehetőséget adunk a lelki trauma feldolgozásához, jogi segítségnyújtást biztosítunk, valamint hozzásegítjük az áldozatokat az állam által nyújtható pénzügyi támogatások – úgyis mint azonnali pénzügyi segély, kárenyhítés – igénybevételéhez. 

Meggyőződésünk szerint az áldozatsegítés szervezetrendszerének dinamikus és eredményes fejlesztése együttműködő partnerek nélkül elképzelhetetlen. Ezért szoros szakmai kapcsolatban állunk a kormányhivatalok szakterületi munkatársaival, a rendőrséggel, a polgárőrséggel, valamint számos egyházi és civil szervezettel. 

Kérem, engedje meg, hogy ezt a konstruktív, széleskörű összefogást néhány gyakorlati eset ismertetésével szemléltessem.: 

Az Áldozatsegítő Központok a tavalyi évben – sok egyéb bűncselekmény áldozata mellett – több kapcsolati erőszak áldozatává vált személyen is segítettek. Ezek között olyan eset is volt, amelyben egyik központunk a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet aktív közreműködésével az áldozatot rövid időn belül menekítette védett szálláshelyre. Történt olyan eset is, amikor egy tizenéves lány autóval szórakozni indult akkori barátjával, csakhogy a jármű nem az előzetesen beígért „buli” helyszínén állt meg, hanem külföldön, ahol az áldozatot prostitúcióra kényszerítették, azután harmadik országba vitték tovább. Onnan sikerült elszöknie, majd pedig áldozatsegítő központunk munkatársaitól kért, és kapott szakszerű segítséget. 

Mindezek után tájékoztatom, hogy a veszélyhelyzet első kihirdetése óta a minisztérium áldozatsegítő központjaihoz 1810 fő fordult személyesen segítségért. A hét minden napján, éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal (06-80-225-225) – amely úgyszintén az Igazságügyi Minisztérium fenntartásában üzemel – 9179 hívást fogadott. Munkatársaink ugyanezen időszakban 284 kapcsolati erőszak áldozatának nyújtottak komplex támogatást.

Őszintén remélem, hogy Képviselő Asszony számára a kapcsolati erőszak elleni fellépés nemcsak néhány rövid Facebook bejegyzés erejéig érdekes. Szélesebb körű ismeretszerzése érdekében ajánlom szíves figyelmébe az áldozatsegítéshez kapcsolódó kommunikációs kampányban létrehozott vansegitseg.hu weboldalt, valamint az Áldozatsegítő Központok elnevezésű Facebook-oldalunkat. Ezen felületeken megtekinthető – számos tájékoztató cikk mellett – a problémás élethelyzeteket megjelenítő videó podcast-sorozatunk is. A mindennapokban előforduló szituációkat szakemberek értelmezik és elemzik. Az elmúlt esztendő utolsó napjaiban feltöltött kapcsolati erőszakkal foglalkozó epizód több mint 600 ezer felhasználót ért el social media csatornáinkon. Örömmel vennénk, ha a videók megosztásával Képviselő Asszony is támogatná az áldozatsegítés nemes ügyéért végzett elkötelezett munkánkat.  

Végezetül engedje meg, hogy a fenti írásbeli tájékoztatón túlmenően felajánljam Önnek a személyes párbeszéd lehetőségét. Készséggel állok Képviselő Asszony rendelkezésére egy előre egyeztetett időpontban. E találkozónk ideális helyszíne lenne bármelyik áldozatsegítő központunk, ugyanakkor – mivel mindketten pécsi kötődésűek vagyunk –javasolom a Pécsi Áldozatsegítő Központot (Széchenyi István tér 9.).

Bízva a bűncselekmények áldozatainak megsegítéséhez szükséges teljeskörű társadalmi összefogásban,

üdvözlettel:

Dr. Hajas Barnabás


szerző: ÁSK