A zaklatást megszüntetni csak csapatban lehet

2023.03.17.

A Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ koordinátora, dr. Jászai Áron az Európa Rádió vendége volt, ahol elsősorban az online zaklatásról beszélgetett a műsorvezetővel. Áldozatsegítő kollégánk szerint sok esetben egyénileg nem lehet feldolgozni a zaklatást, megoldani a problémát gyakran csak az online térből kilépve, az incidenst kibeszélve lehet.

A műsorvezető elsősorban a tizenéveseket érintő online bűncselekményekkel kapcsolatban kérdezte dr. Jászai Áront, aki elmondta, hogy több fiatalkorú vagy gyermekáldozattal kerültek már kapcsolatba a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központ megnyitása óta. Az internetes vagy online zaklatással kapcsolatban az áldozatsegítő szakember kifejtette, hogy ez a fajta módja a zaklatásnak nem ér véget és nem látható, hiszen nem is tudjuk, nem egyértelmű, hogy a másik oldalon pontosan ki van, nehéz beazonosítani az elkövetőt.

dr. Jászai Áron

Nagyon fontos az értő figyelemmel való beszélgetés az áldozatokkal a kortársbántalmazás tekintetében is. Jászai Áron elmondta azt is, hogy az Áldozatsegítő Központ pontosan milyen segítséget tud nyújtani a bajba került fiataloknak, de ehhez fel is kell ismerni a problémát, azért nagyon fontos, hogy a pedagógusok és a szülők is nyitott szemmel járjanak és a legapróbb jeleket is észrevegyék egy lehetséges bántalmazott tizenévesen.  

A teljes beszélgetés alább érhető el:


szerző: ÁSK