A komplex áldozatsegítő munkához hivatali rutin, talpraesettség és kreativitás is kell

2023.03.13.

Az áldozatsegítés nemes hivatás és sokszínű munka is egyben, vallja dr. Jakab-Elek Anikó. A debreceni koordinátor szerint egyértelmű, hogy az olyan súlyos bűncselekmények áldozatai, mint például a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem, sokkal hamarabb mernek az ÁSK-ban segítséget kérni, mint egy hagyományos hivatalban, és könnyebben fel is oldódnak a barátságos környezetben.

Önkormányzat, kormányhivatal, minisztérium – dr. Jakab-Elek Anikó a hivatali világ több területén is tapasztalatot szerzett és bizonyított, a közigazgatás a szakmájává vált. Az így kialakult rutinnak nagy hasznát veszi a debreceni Áldozatsegítő Központ koordinátoraként is, ugyanakkor ez a feladat meg is változtatta. „Nemcsak az irodában, hanem úgymond terepen is dolgozunk. Legyen szó akár arról, hogy az ÁSK megjelenik egy nagyobb rendezvényen, ahol arra kell készülni, hogy sokféle ember érdeklődik különböző témák iránt, vagy éppen arról, hogy a sajtó képviselőit tájékoztatjuk, egészen más képességekre is szükség van, mint a klasszikus államigazgatási munkában” – mondja dr. Jakab-Elek Anikó. Koordinátorként átfogóbban kell szemlélnie az ügyeket, kreatívabbnak és rugalmasabbnak kell lennie, és, teszi hozzá, a sokszínű hivatás annyira a részévé vált, hogy még a magánéletében is megérzi ezt a változást. Azonban, ahogyan Varga Judit miniszter asszony hangsúlyozni szokta, ez csapatmunka. Dr. Jakab-Elek Anikó is – adódjon bármilyen feladat – mindig számíthat az ÁSK munkatársaira, valamint a szintén az áldozatsegítéssel foglalkozó állami és civil partnerekre.

„Jó és aktív kapcsolatunk van az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálattal, amelynek a székhelye Debrecen. Vannak ügyek, amelyekben a családok átmeneti otthonával dolgozunk együtt, a kormányhivatallal és a rendőrséggel pedig tulajdonképpen minden nap együttműködünk. De sok intézményt, szervezetet sorolhatnék még, szerencsére nem vagyunk egyedül az áldozatokért végzett munkában” – mondja a koordinátor. Hozzáteszi, a rendőrséggel való jó viszony különösen fontos számukra, hiszen vannak olyan áldozatok, akik tartanak attól, hogy az egyenruhásokhoz forduljanak. „Jellemzően a kapcsolati erőszak és az emberkereskedelem áldozatai azok, akikben annyi szorongás, szégyenérzet és önvád gyűlik össze, hogy félnek a rendőrséghez fordulni. Az, hogy nálunk feljelentés nélkül is kaphatnak segítséget, és hogy maga a környezet sem rideg, hivatali, hanem barátságos, sőt a patrónus szoba otthonos is, nagyon nagy előnyt jelent. Sokkal hamarabb feloldódnak a súlyos bűncselekmény áldozatává vált, erősen traumatizált embertársaink” – fejti ki dr. Jakab-Elek Anikó. Mint mondja, a megfelelő tájékoztatás és a kezdeti segítő lépések után általában már ők maguk is belátják, hogy az elkövetőket fel is kell jelenteni ahhoz, hogy megnyugtatóan le lehessen zárni az ügyet.

dr. Jakab-Elek Anikó

A koordinátor és munkatársai már a nyárra is készülnek. Két olyan rendezvényen is megjelennek majd, ahol elsősorban a fiatalokat érhetik el. „A Campus Fesztivál és a YOUDAY egyetemi napok egyaránt olyan programok, amelyeken szót ejthetünk majd a tipikusan őket érintő, alapvetően online bűncselekményekről” – mondja dr. Jakab-Elek Anikó.

Debreceni Áldozatsegítő Központ
Elérhetőségek:
Cím: 4024 Debrecen, Tímár u. 17-19.
Telefon: +36 52-550-100
E-mail: askdebrecen@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől – Csütörtökig: 8:00-17.00
Péntek: 8:00-14:00


szerző: ÁSK