Varga Judit igazságügyi Miniszter nyitotta meg a Pécsi Áldozatsegítő Központot

2020.06.29.

Budapest, Miskolc és Szombathely után már a baranyai megyeszékhelyen is működik Áldozatsegítő Központ.

Az áldozatsegítő központok helyszínének kiválasztásánál a döntéshozóknak figyelemmel kell lenniük a megyék eltérő jellemzőire. Az elmúlt években számos, az igazságügyi szolgáltatások fejlesztését, a bűnmegelőzésben érintett szereplők összehangolt feladatellátását biztosító program indult Baranya megyében.

2017-ben kezdte meg működését Pécsett a fiatalkorú, fiatal felnőtt bűnelkövetők társadalmi integrációját célzó közösségi foglalkoztató, valamint 2019-ben a Baranya Megyei Bűnmegelőzési Tanács.

A 2020. június 29-én megnyílt Pécsi Áldozatsegítő Központ is megfelelő alapot biztosít ahhoz, hogy hazánkban egy jól szervezett, könnyen hozzáférhető és proaktív, hálózatszerű rendszer alakulhasson ki az áldozatvédelem és az áldozatsegítés területén.

Az Áldozatsegítő Központok annak érdekében jöttek létre, hogy az áldozatok magas szakmai színvonalon, pszichológus által kaphassanak érzelmi segítségnyújtást, és az áldozatok életének utánkövetése is akár megvalósulhasson. Míg az Áldozatsegítő Szolgálatok alapvetően hatósági tevékenységet látnak el, addig a Központok hatósági jelleget nélkülözve segítenek az áldozatoknak. Mind a szolgálatok, mind a központok fontos szerepet töltenek be és mindkettőre szükség van, ugyanis ezek kiegészítik egymást, így lehet komplex, az áldozatok igényeihez a leginkább igazodó segítséget nyújtani – immár Baranya megyében is.

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

szerző: ÁSK