Van segítség az online zaklatás ellen

2020.08.04.

A tapasztalatok szerint világszerte egyre fiatalabb korosztályt ér el ez a jelenség.

Sajnálatos módon egyre nagyobb teret nyer a gyermekek sérelmére elkövetett online zaklatás, a cyberbullying. Ennek lényege, hogy a bántalmazó kortársak például lejárató kommenteket írnak a közösségi felületeken az áldozatról, vagy kínos képet, videót tesznek közzé azzal a céllal, hogy az áldozatot nevetségessé tegyék, megalázzák, megszégyenítsék. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy már egészen fiatal korban, a 10-12 éves korosztály esetében is gyakori ez a jelenség. Sokszor az áldozatok szülei nem is tudnak gyermekük  problémáiról, amíg a valóban nagy baj nem következik be. A gyermekáldozatok gyakran azért hallgatnak, mert nem bíznak a felnőttekben. Félnek, hogy nem veszik komolyan őket, panaszkodásukat elbagatellizálják, nem kapnak problémamegoldó támogatást, segítséget.

Jogosan merül fel a kérdés a szülőkben: mit tehetek? A gyermekkel kapcsolatos bármilyen gond megoldásában leghatékonyabb lehetőségei és a legnagyobb felelőssége a szülőknek van. Ez a felelősség nyomasztó lehet, de nincs mód kibújni alóla, a gyermek megszületésével az iránta való felelősség is létrejön. A zaklatással, agresszióval szemben a legjobb amit tehet a szülő, hogy figyel.  Figyel, példát mutat és erősíti a bizalmi kapcsolatot gyermekével. Ha a gyermek viselkedése megváltozik, szorong, bezárkózik, a korábban kedvelt online fórumok használata után idegessé válik, az már intő jel lehet. Ha kiderül az online zaklatás, a gyermek védelme érdekében nem az a jó megoldás, ha a szülő eltiltja őt az online közösségi tértől, vagy ellenőrizni kívánja a kommentjeit. Ezzel ugyanis a szakemberek szerint akár ellenkező hatás is elérhető: a gyermek zárkózottá válik, esetleg olyan online platformokat keres a kortársaival való kapcsolattartásra, amelyeket a szülő nem ismer.

A jó megoldás, ha a szülő azt érezteti a gyermekkel, nincs egyedül, bízhat benne, problémafeltáró beszélgetésre, majd megnyugtató, probléma kioltó megoldásra törekszik. A szakemberek felhívják a figyelmet, nem egyszeri, nem számonkérő jellegű kapcsolatra van szükség, hanem folyamatos kommunikációra. Ebbe, ha szükséges, be lehet vonni a kortársakat, akik szemlélőként vannak jelen az online zaklatásban és gyakran nem értenek azzal egyet; a pedagógusok segítségét is lehet kérnit, illetve az áldozatsegítő központokban (Budapesten, Miskolcon, Szombathelyen és Pécsett, Szegeden, Kecskeméten, Veszprémben és Szolnokon) ingyenesen elérhető pszichológusi segítségnyújtást is igénybe vehetik. 


szerző: ÁSK