Van segítség az áldozatok számára

2024.02.22.

Február 22-e a bűncselekmények áldozatainak napja. A Pécsi Áldozatsegítő Központ 3 és fél éve működik a vármegyeszékhelyen, szolgáltatásaik büntetőfeljelentés nélkül is igénybe vehetőek – írja a bama.hu.

A Pécsi Áldozatsegítő Központ az elmúlt évben Baranyában megközelítőleg 1800 áldozattal került kapcsolatba, ők azok, akik elszenvedett bűncselekmények kapcsán jutottak el hozzájuk, vagy keresték fel őket. Patai Péter, az Igazságügyi Minisztérium Pécsi Áldozatsegítő Központ szakmai vezetője elmondta, hogy ennek az áldozatelérési aránynak az az alapja, hogy 2021 óta egy olyan áldozatelérési rendszer működik Magyarországon, amely szerint hogyha valaki bűncselekmény áldozatává válik, a rendőrség továbbíthatja adatait az áldozatsegítő központ részére. A központ pedig felveszi a kapcsolatot az áldozattal annak érdekében, hogy egyéni szükségleteknek megfelelő módon tanácsadást nyújtson.

– Az áldozatelérés alapja egyértelműen a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal való minőségi együttműködés. Azon áldozatokkal, akik esetében feljelentés történik, első körben a rendőrség áldozatvédelmi referensei veszik fel a kapcsolatot 

– hangsúlyozta Patai Péter.

Patai Péter

Kiknek és hogyan tud segíteni az Áldozatsegítő Központ?

Minden bűncselekmény áldozata esetében van egy részletes egyéni szükségletfelmérés. Ez vizsgálja azt, hogy milyen cselekményt szenvedett el az áldozat. A Központ fontos, határozott szolgáltatásai közé tartozik a jogi tanácsadás, a pszichológusi segítségnyújtás, illetve az érdekérvényesítés. Az Áldozatsegítő Központnak együttműködő partnere a Baranya Vármegyei Kormányhivatal is, és a Katolikus Karitász támogatásait is igénybe veheti az áldozat.

– Pillanatok alatt tudnak egzisztenciák nullázódni egy online bűncselekmény következtében például. Ekkor van segítségükre az azonnali pénzügyi segély szolgáltatási forma. Ha a bűncselekmény következtében valaki olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja a lakhatással, élelmezéssel kapcsolatos költségeit fedezni, akkor úgynevezett azonnali pénzügyi segélyben is részesülhet – mondta a szakmai vezető.

A témában fontos még hangsúlyozni, hogy a szolgáltatások jelentős részét nem csak büntető feljelentéssel lehet igénybe venni. A pécsi központ, (Széchenyi tér 9.) adott krízishelyzet esetén, akár védett szálláshelyre történő menekítéssel is tudja támogatni azt, aki áldozattá vált.

Emelkedik a kiberbűncselekmények száma

Arra Patai Péter is felhívta a figyelmet, hogy az informatikai rendszer felhasználásával elkövetett csalások, tehát az úgynevezett kiberbűncselekmények száma az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt.

– Csak ezzel kapcsolatban tavaly, mintegy 175 ügyben léptünk kapcsolatba áldozatokkal. Ezen csalásoknak a száma egy év alatt, 2022-höz képest több mint a duplájára emelkedett 

– fogalmazott a Pécsi Áldozatsegítő Központ szakmai vezetője.

Ezek jellemzően olyan online csalások, amelyek hamis webáruházi ajánlatokhoz kapcsolódnak, mint pl. a népszerű Vinted, Marketplace eladásokhoz, vagy munkalehetőségekhez. De olyan is előfordul, hogy telefonon keresztül hamis befektetési ajánlatokat kínálnak az áldozatoknak.

Forrás: bama.hu


szerző: ÁSK