Van kiút: menekülés az áldozati helyzetből

2020.11.18.

Sokan még szembesülni is csak nehezen mernek azzal, hogy egy kapcsolatban áldozattá váltak. Ilyen esetben soha nem hibáztatható az áldozat, ráadásul van segítség – de muszáj támogatást kérni, muszáj az első lépéseket megtenni!

Számos kapcsolati erőszak példája azt mutatja, hogy kis történésekkel kezdődik az áldozattá válás: a partner először csak apróbb dolgokat tilt meg, majd fokozatosan, lépésről lépésre erősíti a dominanciát a másik fél felett, míg végül teljesen uralma alá hajtja. Ennek kapcsán előfordulhat fizikai erőszak is, de ez nem mindig esik meg – az erőszak azonban ekkor is erőszak. 

A szakemberek szerint felesleges abban reménykedni, hogy az erőszakos partner abbahagyja tevékenységét: az első pofon nem az utolsó, az első tiltást egyre több követi. Éppen ezért érdemes szembenézni a problémával minél előbb. Sok áldozat szégyelli, ami történik vele, attól is fél, hogy őt fogják hibáztatni.

Az egyik legfontosabb éppen ezért: merjünk segítséget kérni! Teljesen természetes, hogy az áldozat egyedül érzi magát, azonban ez nincs így. Az Áldozatsegítő Központok , az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal (06-80-225-225) arra szolgál, hogy az érintett gyors segítséget kaphasson. Ráadásul a szakemberek minden egyes áldozat számára személyre szabott támogatást adnak, a saját esetének megfelelően. A krízist, a traumát feldolgozni, az erőszakos kapcsolatból a kiutat megtalálni akár pszichológus szakember is segít.

Ugyanakkor sokan attól is tartanak, hogy a bántalmazó a későbbiekben még erősebb lépéseket tesz, ha megtudja, segítséget kért az áldozat. Ma már számos olyan intézkedést léptetett életbe a kormányzat, amely hathatós védelmet jelent az áldozatnak, illetve az érintett hozzátartozóknak. A gyakorlat is azt mutatja, jól és hatékonyan működik a távoltartás intézménye (azaz az áldozat biztos lehet benne, nem érheti további támadás a bántalmazótól), de adott esetben akár védett szálláshelyet is kaphat az, aki áldozattá vált.

Van segítség – az áldozatok minden lehetséges támogatásra számíthatnak!


szerző: ÁSK