Ünnepek előtti bevásárlás – ha áldozattá válnánk: van segítség!

2020.12.19.

Egy korábbi bejegyzésünknél szó volt már az azonnali pénzügyi segélyről (https://vansegitseg.hu/december-3-a-fogyatekkal-elok-vilagnapja-szamukra-is-van-segitseg/?). Lássunk most egy másik esetet.

Irma szombat reggel bevásárolni indult. A táskájában a szokásosnál több készpénz volt, mert gyermeke betegsége miatt gyógyszereket is ki kellett váltania. Irma kezéből a piac bejáratánál egy ismeretlen férfi kitépte a táskáját és elszaladt. A táskában a kiváltott gyógyszereken túl ott volt a mobiltelefonja, maradék készpénze és iratai is. Irma sírva tett feljelentést a közeli rendőrőrsön, ahol tájékoztatást kapott az áldozatsegítő szolgáltatással kapcsolatban is. Az Áldozatsegítő Központ pedig neki is segített.

Munkatársaink – még néhány nap múlva is érthetően zaklatott érzelmi állapotában – megnyugtatták Irmát, majd együtt áttekintették a háztartás helyzetét, és tanácsot adtak neki a további lehetőségeiről. Megtörtént az áldozati státuszának igazolása az okmányok pótlása, illetve a jogi segítségnyújtás kedvezményes igénybevétele céljából. Lehetőség látszott azonnali pénzügyi segély megállapítására is az élelmezéssel, gyógyászattal, lakhatással összefüggő kiadások tekintetében. Munkatársaink segítettek az igazolási kérelem megfogalmazásában is, mivel – a balesete miatt – határidőn túl (az őt ért sérelem elkövetését követő 5 napon túl) fordult az áldozatsegítő szolgálathoz.

Mit vizsgál az áldozatsegítő szolgálat ilyen esetben? A krízishelyzet súlyossága, a közös háztartásban élők jövedelme, az eltartottak száma, a következő jövedelem kifizetésének időpontja, az addig esedékes kifizetések mind-mind releváns lehet a segély megállapításánál. Ehhez bizonyos igazoló iratok (pl. bankszámlakivonat, lakhatásról szóló papírok, orvosi igazolás) is szükségesek lehetnek.

Irma végül ötezer forintot kapott a vízdíj befizetésére (a gáz az esetet megelőzően volt esedékes), háromezer forintot gyógyszerköltségre (a többi kiváltásra került) és harmincezer forintot élelmezési költségre (a kérelem előterjesztésének napjától a következő jövedelemhez jutás időpontjáig, 2 főre, 11 napra).

Ezzel együtt, mi inkább óvatosságra intünk mindenkit, hiszen a bajt jobb megelőzni. Célszerű ezért a pénztárcánkat, irattárcánkat, pénzünket, iratainkat inkább ruházatunkban, elől, olyan helyen tartani, ahonnan ellopni szinte lehetetlen. 

Ha mégis áldozattá vált, hívja az  éjjel-nappal működő ingyenes segélyvonalunkat: 06 80 225 225! Van segítség!


szerző: ÁSK