Úgy foglalkoznak minden áldozattal, mint azt a saját családtagjuk esetében is tennék

2023.05.04.

Patai Péter, a Pécsi Áldozatsegítő Központ (ÁSK) koordinátora közös interjút adott a Rádió1-nek Szűcs Anita r. törzszászlóssal, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság áldozatvédelmi referensével az áldozatsegítés megyei gyakorlatát érintően. A húsz perces beszélgetésben a két szakember kifejtette, hogy miért van óriási jelentősége az ÁSK és a vármegyei rendőrség kiváló kapcsolatának.

Szűcs Anita elmondta, hogy a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságon 2021 szeptembere óta működik a Fókuszban az áldozat elnevezésű áldozatvédelmi program, méghozzá a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság mintája alapján. A programot kibővítették és specializálták, így minden, a rendőrség látókörébe került áldottal felveszik a kapcsolatot és összekötik a megfelelő együttműködő partnerrel, első körben a Pécsi ÁSK-val. A vármegyében minden rendőrkapitányságon van egy áldozatvédelmi referens, aki csak áldozatvédelemmel foglalkozik.

Patai Péter a beszélgetés elején tisztázta az áldozat fogalmát, hiszen nem csak a sértettek tartoznak bele az áldozati körbe. Szóba került az ÁSK küldetése, a hatósági típusú feladatellátás (pl. azonnali pénzügyi segély, szakjogászi tanácsadás igénylésének lehetősége), valamint az, hogy az áldozatok részére nyújtható szolgáltatási palettát szélesítették. A koordinátor kifejtette, hogy milyen segítségre számíthatnak a hozzájuk fordulók, és hogy mindig az áldozatok egyéni szükségleteihez igazítják azokat. Az áldozatsegítő szakember elmondta azt is, hogy miként zajlik a feljelentés megtétele pl. a kapcsolati erőszak esetén.

Szűcs Anita szólt arról az alapelvről, mely szerint „ha nem tudunk róla, nem tudunk segíteni”, hozzátéve, hogy „úgy foglalkozunk minden áldozattal, mint azt a saját családtagunk esetében is tennénk”. A r. törzszászlós szerint nagyon fontos a bizalom felépítése az áldozatok felé.

Patai Péter a beszélgetés vége felé ismét megemlítette az egyéni esetkezelés folyamatának fontosságát, szólt az állami kárenyhítés intézményéről, és arról, hogy a rendőrséggel való együttműködés egyik legfontosabb része az, hogy a kiemelt bűncselekményeknél fokozottan figyelnek a másodlagos viktimizáció elkerülésére, vagyis hogy egy áldozatnak ne kelljen többször is beszámolnia az őt ért traumáról. 

A teljes beszélgetés:


szerző: ÁSK