Tíz éves az éjjel-nappal, a hét minden napján ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal

2021.02.22.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, és e napot a bűncselekmények áldozatainak napjává nyilvánította. A magyarországi állami áldozatsegítés számára ez a nap kettős jelentőséggel bír. 2011-ben ugyanis február 22-én kezdte meg működését a 06-80/225-225-ös számon ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal is.

Az Áldozatsegítő Vonal immár tíz éve minden nap 24 órában várja azok hívását, akik valamilyen bűncselekmény áldozatává váltak, és krízishelyzetük feloldásához, problémájuk megoldásához segítségre, támogatásra vagy tájékoztatásra van szükségük. Havonta megközelítőleg 1.000 hívás érkezik a zöld számra, 2021. január 31-ig összesen 114.174 hívást fogadtak a Vonal munkatársai, amelyből 105.041 hívás esetében érdemi intézkedés történt. Az Áldozatsegítő Vonal munkatársai elsősorban érzelmi támogatást, érdemi tájékoztató tevékenységet végeznek, az adott helyzethez illeszkedő problémamegoldó szervhez irányítják a hívót, illetve szükség esetén maguk veszik fel a kapcsolatot az adott intézménnyel, szervezettel.

A magyar áldozatpolitika az elmúlt 10 évben, a jelenben és a jövő céljainak megfogalmazásában is kiemelt figyelmet fordított és fordít az áldozatok jogainak érvényesülésére, valamint a gyors, magas szintű és komplex segítségnyújtásra, amely biztosítja mind az irányelvnek való megfelelést, mind pedig a jó gyakorlatok kialakítását és továbbélését Európában és szűkebb környezetünkben Magyarországon.


szerző: ÁSK