Szerte az országban az áldozatsegítés fontosságára hívták fel a figyelmet

2023.02.27.

Interjúk, szakmai egyeztetések, tájékoztató programok sorával hívták fel a figyelmet az áldozatsegítés jelentőségére az Áldozatsegítő Központok és Pontok koordinátorai és munkatársai az elmúlt héten. A rendőrséggel és kormányhivatalokkal közös programokkal sokak figyelmét sikerült felhívni arra, hogy a legnagyobb bajban is van segítség.

Az áldozatsegítő rendszerben dolgozó kollégák nap mint nap a bajba került embertársainkért dolgoznak, de az Áldozatok napja számukra is kiemelkedő jelentőségű, hiszen ekkor kiemelt figyelem fordul a bűncselekményt elszenvedettek felé. A segítségnyújtás mellett ilyenkor a tájékoztatásra, a hivatásukkal kapcsolatos ismeretterjesztésre is rengeteg energiát fordítanak. Így volt ez idén is: az áldozatsegítő központok és pontok koordinátorai és munkatársai, valamint a velük együttműködő kormányhivatali és rendőrségi kollégák, illetve a szövetséges civil szervezetek az ország számos pontján tartottak szakmai fórumot, vagy éppen lakossági tájékoztatást.

Bács-Kiskun vármegyében Barta Gábor koordinátor többek között a Kecskeméti TV-nek nyilatkozott: elmondta, hogy mely bűncselekménytípusok elszenvedése esetén keresik fel őket az áldozatok, számukra milyen típusú segítséget tudnak nyújtani a központban, és hogy mit jelent az egyik legfontosabb szolgáltatás, az érdekérvényesítés elősegítése. A szakember szerint sokszor már egy hosszabb beszélgetés is segítséget jelent az áldozatoknak, és kiemelte, hogy a pszichológiai segítségnyújtásra igen nagy igény van a tapasztalatok szerint.

Baranya vármegyében – sok más program mellett – a Pécsi Rendőrkapitányság épületében adott tájékoztatást a sértetteknek és az érdeklődőknek Patai Péter koordinátor kollégánk, a megyei áldozatvédelmi referens és a kapitányság áldozatvédelmi, továbbá megelőzési szakemberei.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett Borosod-Abaúj-Zemplén vármegyében azon a rendezvényen, amelyen mintegy ötven, idős honfitársunk kapott oklevelet egy képzésen való sikeres részvételért. A Doszpoly Orsolya miskolci koordinátor vezette ÁSK és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége által szervezett oktatáson résztvevők az áldozatvédelmi rendszerről és a segítségnyújtás lehetséges módjairól kaptak tájékoztatást korábban.

A Budapesti Áldozatsegítő Központ koordinátora, Bíróné Szunai Orsolya részt vett azon az értekezleten, melyet a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szervezett. Az eseményen Budapest Főváros Kormányhivatala, a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer képviselője is jelen volt az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai mellett, a találkozót dr. Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense moderálta.

Csongrád-Csanád vármegyében is együtt segítik a kollégák az áldozatokat – így a rendezvényük is közös volt az Áldozatok napján. A Kereszty Ágnes koordinátor vezette szegedi ÁSK, valamint a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és Kormányhivatal közösen hívta fel a figyelmet arra, hogy a nehéz helyzetekben is van segítség, a bajba került embertársaink bizalommal kereshetik fel a szakembereket.

Hajdú-Bihar vármegyében Jakab-Elek Anikó, a debreceni ÁSK koordinátora és munkatársai a Fórum bevásárlóközpontban tájékoztatták az érdeklődőket az áldozatsegítő tevékenységekről. A debreceni központ a napokban volt egyéves, így koordinátor kollégánk egy nagyobb interjúban is beszámolt a tapasztalatokról, az eredményekről és a tervekről a megyei napilapnak.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bűnügyi Igazgatóság, Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai az Áldozatok napjához kapcsolódóan szakmaközi kerekasztal megbeszélésre invitálták a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Gyermekvédelmi Központ és Szakszolgálat munkatársait, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kirendeltség vezetőjét és a Szolnoki Áldozatsegítő Központ koordinátorát, Szabóné Hegedűs Dórát.

Nógrád vármegyében a rendőrök a Salgótarjáni Civil Központban 2023. február 22-én a Salgótarjáni Áldozatsegítő Pont és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály Igazságügyi Osztály munkatársával közösen tartottak bűnmegelőzési előadást a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület tagjai számára, ahol a személyes konzultáció mellett tájékoztató kiadványokat is átadtak az állami és civil áldozatsegítési, kárenyhítési szolgáltatások lehetőségeiről. Kollégánk, Medve Judit emellett interjút is adott a 3100.hu-nak az áldozatsegítésről.

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében a rendőr-főkapitányság, a kormányhivatal és az áldozatsegítő központ munkatársai közös tanácskozáson vettek részt Nyíregyházán. Jászai Áron koordinátor és Varga Judit igazságügyi miniszter áldozatsegítésért felelős főtanácsadója, Dorogi Rajmund a városi televíziónak is nyilatkoztak. Mint elmondták, az elmúlt bő egy évben a szakemberek több mint 37-féle bűncselekmény áldozatával kerültek kapcsolatba a Nyíregyházi Áldozatsegítő Központban, és az Ungvár sétányon található épületben lelki, anyagi, valamint jogi tanácsadást is nyújtanak az érintetteknek.

Vas vármegyében a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából szakmai konzultációt szervezett a héten az Igazságügyi Minisztérium, a Vas Vármegyei Kormányhivatal és a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság: visszatekintettek az elmúlt évre és meghatározták az idei célokat a hatékony és eredményes áldozatelérés érdekében. Kámán-Németh Martina koordinátor mellett Dorogi Rajmund, Varga Judit igazságügyi miniszter áldozatsegítésért felelős főtanácsadója is részt vett a megbeszélésen.


szerző: ÁSK