Szakmai nap az Áldozatsegítő Központok működéséről – Két éven belül teljessé válhat a hálózat

2022.10.27.

„Vigyázzunk egymásra, segítsünk egymáson!” – ezzel a címmel tartott szakmai napot hétfőn a Megyeházán a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége, amit az Igazságügyi Minisztérium és a főigazgatóság között létrejött együttműködési megállapodás hívott életre.

Az együttműködés célja az áldozatsegítés hatékonyabb megvalósítása, hangzott el a rendezvényen. A találkozón a megyei kirendeltség illetékességi területén működő intézmények képviselői, valamint a megyében működő állami, önkormányzati, egyházi és civil szociális intézmények, továbbá a család-és gyermekjóléti központok, s a védőnői szolgálatok vezetői, képviselői vettek részt.

A jelenlévőket elsőként Dr. Dorogi Rajmund, az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítésért felelős miniszteri főtanácsadója köszöntötte, aki elmondta, 2025-re minden megyeszékhelyen lesz áldozatsegítő központ. Kiemelt kormányzati cél ugyanis, hogy az áldozatsegítő rendszer minél közelebb kerüljön a bajba jutottakhoz.

Zimborás Béla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója lapunknak elmondta: Nyugat-Dunántúlon egyelőre Szombathelyen található Áldozatsegítő Központ, velük jelenleg is kapcsolatban állnak. A rendszer kiépülése még több eszközt ad majd az áldozatvédelemben dolgozóknak, tette hozzá.

A központok szolgáltatásait (például védett szálláshely, tanúgondozás, érdekérvényesítés, jogi tanács) Kámán-Németh Martina, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora mutatta be, majd a szakmai nap valós, megtörtént esetek ismertetésével zárult.

Forrás: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/10/szakmai-nap-az-aldozatsegito-kozpontok-mukodeserol-ket-even-belul-teljesse-valhat-a-halozat


szerző: ÁSK