Répássy Róbert: Magyarországon prioritást élvez, hogy a családok lélekszámban és életminőségben is gyarapodjanak

2023.05.16.

Magyarországon prioritást élvez, hogy a családok lélekszámban és életminőségben is gyarapodjanak. Ez olyan nemzetpolitikai alapelvünk, amelyre büszkék vagyunk, amelyből nem engedünk és amelyet fenn fogunk tartani – mondta hétfőn dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a család nemzetközi napja alkalmából tartott szombathelyi sajtótájékoztatón.

Répássy Róbert szerint évtizedeken át elképesztő jólétben és biztonságban élő országokban indultak el olyan folyamatok, amelyek a család intézményét megkérdőjelezik, igyekeznek azt aláásni, elfeledve, hogy a jólét olyan gazdasági fejlődés eredménye, amely a családok mindennapi munkájára és erőfeszítéseire épült.
A kormány családtámogatási intézkedéseinek egyik alapvető célja, hogy Magyarországon ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak, illetve az, hogy a gyermekvállalást és a munkavállalást összhangba lehessen hozni – tette hozzá.
Répássy Róbert hangsúlyozta, hogy az anyagi tényezők mellett a legfontosabb, hogy a családok és a gyermekek minél nagyobb biztonságban élhessenek. „Az elmúlt években megerősítettük, négyszintűvé tettük a gyermekvédelmi jelzőrendszert; a gyermekvédelemben közreműködők számára közös informatikai rendszert hoztunk létre, a családjogi perekben pedig gyorsabb bírói döntéseket biztosító szabályokat dolgoztunk ki, (…) a gyermekek kíméletét és biztonságát szolgáló intézkedéseket vezettünk be” – sorolta az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Répássy Róbert példaként említette, hogy a bíróságnak mellőznie kell azt a bizonyítást, amely nyilvánvalóan ellentétes a gyermek érdekével. Megerősítették viszont a kiskorú gyermek véleménynyilvánítási jogát az őt érintő eljárásokban – fűzte hozzá. Erőteljesebben védik a gyermek érdekeit a határon átnyúló családjogi vitákban. Lehetővé vált például a külföldi határozat felfüggesztése és végrehajtásának megtagadása is, ha az a gyermek érdekeit közvetlenül sértené – mondta.

dr. Répássy Róbert

Répássy Róbert közölte: a jövőben kiszélesítik, tovább építik az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott áldozatsegítő központok hálózatát; 2025-ig minden vármegyében lesznek ilyen központok.
Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja elmondta, hogy a kormányhivatal azonnali pénzsegélyt és szükség esetén jogi tanácsadást tud nyújtani az áldozattá vált embereknek, valamint szorosan együttműködnek a rendőrséggel és az áldozatsegítő központ munkatársaival. Pilisi Gábor vármegyei rendőrfőkapitány közölte: a főkapitányságon és a vármegye mind a hat rendőrkapitányságán dolgozik áldozatvédelmi referens. Kálmán-Németh Martina, a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ koordinátora pedig arról beszélt, hogy a központ öt éve az elsők között kezdett működni az országban.


szerző: ÁSK