Rendőr- álrendőr, Valóban rendőrrel beszélünk?

2020.09.10.

Mindannyiunk életében adódhatnak olyan élethelyzetek, amelyek megkövetelik, hogy a rendőrség telefonon vegye fel velünk a kapcsolatot. Egyre gyakrabban fordul elő azonban napjainkban, hogy a bűnözők magukat rendőrnek kiadva keresik fel az áldozatokat, és kihasználva azok jóhiszeműségét, komoly anyagi kárt, lelki traumát okoznak a gyanútlan állampolgároknak.

Hogyan bizonyosodhatunk meg róla, hogy a vonal végén valóban egy rendőr a hívó? 

Jó ha tudjuk, hogy egy hivatásos rendőr minden esetben a nevével, rangjával mutatkozik be a telefonba, majd ismerteti, hogy mely rendőrkapitányságról, annak melyik osztályáról s milyen ügyben telefonál. Amennyiben ellenőrizni kívánjuk az elhangzottak igazságtartalmát, úgy kérjük meg a rendőrt, hogy adja meg a vonalas – nem a mobil! – telefonszámát, amelyen vissza tudjuk őt hívni. Ha ezen kérésünknek nem tesz eleget, felháborodik, esetleg fenyegetően lép fel vagy bontja a vonalat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy álrendőrrel beszéltünk. Amennyiben megadja a vonalas számát, a visszahívás alkalmával az adott rendőrkapitányság központja fog jelentkezni. A központ a telefonszám mellékének tárcsázása után kapcsol, vagy a központ munkatársa a rendőr nevének bemondása után fogja őt számunkra kapcsolni. Bár a valóság ellenőrzése ilyen helyzetekben elsőre bonyolultnak tűnhet, az mindössze néhány percet vesz igénybe és mindenképpen megéri a fáradtságot, hiszen ezáltal sok-sok nyugtalanságtól, veszteségtől megóvhatjuk magunkat.

A személyesen megjelenő álrendőrök

Szintén gyakran előforduló módszer, hogy a bűnözők hivatalos rendőri eljárást színlelve, teljesen valódinak látszó okmányokkal és iratokkal csengetnek be az áldozat lakásába, majd ott különböző értéktárgyakat, készpénzt „foglalnak le”, lopnak el. A bűnözők által tanúsított határozott fellépés, valamint a látszólag rendben lévő hivatalos iratok sokszor teljesen megtévesztik a gyanútlan áldozatot. Fontos ezért, hogy mindannyian tisztában legyünk azzal, melyek is egy valódi rendőr „ismertető jegyei”, hogyan tudja egy rendőr megfelelően igazolni magát.

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy valóban rendőr áll az ajtónkban?

A rendőrt intézkedése során elsősorban az egyenruhája, illetve az azonosító jelvénye igazolja.
A rendőrnek az egyenruhája váll-lapján látható a rendfokozati jelzése, mellkasának jobb oldalán a névkitűzője, baloldalán a jelvénye. A bal felkarján a rendőri szerv karjelzője található. A szolgálati jelvényen felül, kék mezőben RENDŐRSÉG felirat van, a háttérben a piros-fehér-zöld nemzeti színek, azon pedig egy kard, melyen középen egy mérleg látható. Az egyik legfőbb ismertető azonban, hogy alul, egy aranyszínű mezőben található a rendőr öt számjegyből álló egyedi azonosítószáma. A gravírozott számot műanyag réteg védi, így tapintása teljesen sima. 

Fontos megjegyezni, hogy ezzel szemben a hamis jelvényeken ebben a mezőben vagy semmi nincs, vagy a POLICE felirat látható, esetleg van benne gravírozott szám, de annak a felülete nem sima.

Hogyan ismerjük fel a rendőrt, ha civil és nem visel egyenruhát?


Ilyen esetben biztosítékot a szolgálati igazolvány nyújthat, amely egy kétoldalas plasztik kártya. A szolgálati igazolvány egyik oldalán, a bal felső sarokban a rendőrségi címer látható, felül kékkel a RENDŐRSÉG szó, a szó végében H betűt és a Hungary szót tartalmazó hologram. Az igazolványon tulajdonosának fényképe a rendőrségi címer alatt található, majd alatta a POLICE szó kék színnel. A szolgálati igazolvány közepén a „HIVATÁSOS ÁLLOMÁNYÚ TAGJA” felirat szerepel, ez alatt az igazolvány tulajdonosának neve, alatta pedig a rangja látható,  és ezek alatt van feltüntetve, hogy az illető FEGYVERVISELÉSRE ÉS INTÉZKEDÉSRE JOGOSULT!

Az igazolvány másik oldalán felül található annak érvényességi ideje, alatta a saját kezű aláírás, a taj szám és a kiállító hatóság kódja. A valódi szolgálati igazolvány általában a rendőrök számára rendszeresített, kinyitható fekete bőrtokban, a szolgálati jelvénnyel együtt található.A fenti ismeretek védelmet nyújthatnak a bűnelkövetőkkel szemben, hiszen nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy idejében felismerjük az álrendőröket, ezáltal megelőzve, hogy egy esetleges bűncselekmény áldozataivá váljunk


szerző: ÁSK