Rablás, betörés, zaklatás – ha megtörtént, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is számíthat az áldozatsegítőkre!

2022.11.16.

A lehető legtöbb intézménnyel és szervezettel együttműködve dolgoznak a bajba került emberek minél komplexebb támogatásáért a Miskolci Áldozatsegítő Központban. Többek között a mintegy ötezer főt számláló megyei nyugdíjas szervezettel és az egyetemi polgársággal is élő kapcsolatuk van. Így – nemcsak Miskolcon, hanem szerte Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is– egyre több emberhez jut el az üzenet, hogy van segítség –, ha valaki bűncselekmény áldozatává vált, és éppen kilátástalannak látja a helyzetét

„Jól működik az állami áldozatsegítő rendszer, de mindig lehet még többet hozzátenni, még jobban csinálni” – ez Doszpoly Orsolya, a Miskolci Áldozatsegítő Központ koordinátorának szakmai hitvallása. A Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén lévő központban készséggel állnak az érdeklődők és a konkrét problémával érkezők rendelkezésre – legyen szó akár vagyon elleni bűncselekmény esetében adható támogatásról, akár például kapcsolati erőszakkal összefüggő kérdésekről. „Aki hozzánk betér, vagy más módon felkeres minket, annak megfogjuk a kezét, és vele közösen keresünk megoldást a problémájára. Érzelmi, lelki támogatást, és a hivatali ügyintézésben történő segítséget is nyújtunk a bűncselekmények áldozatainak” – mondja Doszpoly Orsolya, hozzátéve, hogy a munkájuk sikerességéhez nagyban hozzájárul az is, hogy kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak sok helyi és országos szervezettel. Ez a folyamatos fejlődés egyik kulcsa is a miskolci központban.

Jó példa erre az időskorú kortárs segítő önkéntesi kör kialakítása: eleinte nyugdíjas egyesületekben, klubokban tartottak előadásokat a tevékenységükről az ÁSK munkatársai, és az ilyen alkalmakon jött a felismerés, hogy sok olyan friss nyugdíjas van, aki szívesen tenne a többiekért. Számukra szerveztek képzéseket, és a csatlakozó idősebb, ám kifejezetten aktív emberek így tájékoztatni tudják a bajba került ismerőseiket, hozzátartozóikat arról, hogy milyen esetekben, milyen segítséget kaphatnak a központtól.
A krízishelyzetben lévő várandós anyukáknak segítséget nyújtó Várva Várt Alapítvánnyal is kiváló az együttműködés a kezdetektől fogva – olyannyira, hogy az idővel országos szintűvé nőtte ki magát, így már a többi ÁSK-nak is aktív kapcsolata van velük.

A Miskolci Egyetemmel is rendkívül jó a központ szakmai kapcsolata. Fogadnak jogász és kriminológus hallgatókat szakmai gyakorlatra, és gyakran meghívottjai egyetemi előadásoknak, amelyeken az állami áldozatsegítés rendszeréről tájékoztathatják a hallgatókat. Az önkormányzattal ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően a városi rendezvényeken is megjelennek standdal, tájékoztató anyagokkal. Amíg a szülők egy adott probléma miatt kérnek tanácsot, segítséget, vagy csak tájékozódni szeretnének, az áldozatsegítő munkatársak kreatív játékokkal foglalják le a velük érkező gyerekeket.

Doszpoly Orsolya

A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, az Ökumenikus Segélyszervezettel – illetve annak Krízisambulanciájával – is együtt dolgozik a miskolci ÁSK, ahogyan a rendőrkapitányságokkal is. Ha az áldozat azt látja, hogy az ÁSK munkatársa szorosan együttműködik a rendőrségi szakemberrel, könnyebben kialakul a bizalma, legyőzi az ellenérzéseit, aggodalmát, és megteszi a szükséges feljelentést. Doszpoly Orsolya szerint az az egyik legfontosabb hozadéka ezeknek az együttműködéseknek, hogy a jó emberi és szakmai kapcsolatoknak köszönhetően az áldozatok a lehető legtöbb fajta segítséget, a lehető legrövidebb időn belül megkaphatják. Például, ha valaki egy bűncselekmény miatt anyagi kárt szenved el, akkor nemcsak az állam által nyújtott pénzügyi támogatást kaphatja meg, hanem a karitatív szervezetek jóvoltából azonnal hozzájuthat élelmiszercsomaghoz, ruhaadományhoz, vagy éppen tisztálkodási szerekhez is.

„A különböző szervezetek, intézmények közötti kapcsolatokat folyamatosan szükséges megtölteni tartalommal, működtetni kell, akár egy gépezetet. Mi szívvel-lélekkel tesszük ezt, ezért tudunk egyre komplexebb szolgáltatást nyújtani a bűncselekmények áldozatainak. Ezt diktálja a hivatástudatunk, ami egyezőséget mutat a Varga Judit miniszter asszony által kitűzött célokkal is” – foglalja össze központjuk erejének mibenlétét Doszpoly Orsolya.

Miskolci Áldozatsegítő Központ
Elérhetőségek:
Cím: 3530 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 18.
Levelezési cím: 3503 Miskolc, Pf.:115
Telefon: +36-46-303-070
E-mail: askmiskolc@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfő, Kedd, Csütörtök: 8:00-16:00
Szerda: 8:00-18:00
Péntek: 8:00-14:00

Éjjel-nappal hívható Áldozatsegítő Vonal: 06 80 225 225


szerző: ÁSK