Összefogás az áldozatokért Csongrád-Csanád Vármegyében is

2023.02.23.

A Csongrád-Csanád vármegyei rendőrök az Áldozatsegítő Központ és a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal munkatársaival tartottak tájékoztatót az áldozatok napján.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – 1993 óta Magyarországon is – az áldozatok napja. A bűnmegelőzési tevékenység fontos területe az áldozattá válás megelőzése, az áldozatok védelme és segítése. A rendőrségen az ügyfeleket (sértetteket, áldozatokat) az ún. áldozatvédelmi referensek is segítik, akiket a kérdésekkel telefonon vagy e-mailben is meg lehet keresni.

forrás:police.hu

Az áldozatsegítés rendszere a bűncselekmény, a tulajdon elleni szabálysértés következtében elszenvedett hátrányokon, a megrázkódtatásokon próbál enyhíteni. Ebben fontos szerepet vállalnak az állami áldozatsegítés elemei – a Kormányhivatalok Áldozatsegítő Szolgálatai, az Áldozatsegítő Központok (ÁSK), az ingyenes Országos Áldozatsegítő Vonal -, és a különböző civil szervezetek is (pl. Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület). 
Csütörtökön az érintett szervezetek – a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály, a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Áldozatsegítő Szolgálata és az Áldozatsegítő Központ – munkatársai „Összefogás az Áldozatokért” elnevezésű interaktív nappal várták az érdeklődőket  a Kormányhivatal épületében.  A prevenciós nap jelmondata a „Van segítség!” volt.

forrás: police.hu


szerző: ÁSK