Ne váljunk áldozattá! Mire ügyeljünk strandon, vízparton?

2020.09.01.

A szabadidő eltöltése, a szórakozás is rejt olyan veszélyeket, amelyek miatt bűncselekmények áldozatává válhat valaki.

A biztonságos nyár

Itt a nyár, a szünidő, a nyári szabadságolások ideje. Mindenki több időt tölt a szabadban vagy éppen a vízparton. 

Fontos, hogy a szabadidő eltöltése, a szórakozás is rejt magában olyan veszélyeket, amelyek miatt könnyen bűncselekmény áldozatává válhat Ön vagy bármelyik családtagja. 

Vízpart

A nyári meleg miatt sok vadkempingező és fürdőző keresi fel a hűvös szabadvizeket, vadvizeket, tavakat, folyókat. Fontos, hogy figyeljen értékeire! Ne hagyja őrizetlenül a csomagjait, a sátrát, főként, ha azokban értéktárgyak vannak! 

A szabadban, a vízparton az együtt lévőknek célszerű megszervezniük, hogy mikor, ki vigyáz az értékeket tartalmazó csomagokra, a sátorra. 

 Nem érdemes értékes ékszerekkel, karórákkal érkezni a hűsítő csobbanásra! Ezeket a tárgyait nyugodtan hagyja otthon! Készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges!

Fokozottan figyeljen a gépjárművének a kulcsára, a telefonjára, a személyes iratait is tartalmazó tárcájára! A tárcájában ne tartsa együtt az összes személyi okmányát,  ha ugyanis az eltűnik, vele együtt elvész minden fontos irata is! Ennek megelőzése érdekében tegye külön helyekre a legszükségesebb iratait a kevésbé szükségesektől a legfontosabbakig. Így lopás esetén nem fosztják meg Önt minden iratától, bankkártyájától. 

Fürdőzési szabályok

Csak a fürdésre engedélyezett területen fürdőzzenek! Ezeken a területeken ellenőrzik a víz minőségét, van mosdó, zuhanyzó, hulladékgyűjtő és mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet. 

A kijelölt fürdőhely határát a parton kihelyezett, fehér alapú, kék hullámzó vízen, fekete figurát ábrázoló tábla jelzi.

A fürdőhely területén a fürdési szezonban horgászni tilos!

A fürdőeszközök (gumimatrac, vízibicikli, úszógumi, egyéb felfújható eszközök) használata is fürdésnek minősül, így ezek használatára is a fürdés szabályai vonatkoznak. A fürdőzők közelében, a balesetek megelőzése érdekében, fokozott óvatossággal szükséges ezeket az eszközöket használni.

A fürdése nem engedélyezett vadvizeken előfordulhatnak motoros vízi sporteszközt használók. A bányatavakon a jetski sebessége nincs korlátozva, ami fokozott veszélyt jelent a tilosban fürdőzőkre. A jármű fékhatással nem rendelkezik, nehezen irányítható, ha vezetője nem észleli időben a fürdőzőt, súlyos balesetet okozhat.

Fontos! Hat éven aluli és úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek, csak felnőtt felügyelete mellet fürödhet a szabadvízben. 

Az úszni nem tudó gyermek minden esetben mentőmellényben vagy mentő-gallérban fürödjön. Az úszógumi, a karúszó nem nyújt megfelelő biztonságot.

Gyermek és ifjúsági csoportok esetén a csoport vezetőjének a fürdőzök létszámának megfelelő számú, úszni tudó és vízi mentésben jártas felnőtt személyekből álló figyelő és mentő őrséget kell szerveznie.

Tilos fürdeni: 

– hajóútban

– kikötőkben

– hajóállomásokon

– vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén

– éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de csak a mélyvíz határáig

– a városok belterületén lévő szabadvizekben

– ahol azt tiltó tábla jelzi

A Balatonon minden év április 1-jétől október 10-ig viharjelző szolgálat működik. 

A parton jól látható viharjelző állomások jelzései:

I.fokú viharjelzés: percenként negyvenötször felvillanó sárga színű fényjelzés – a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos a fürdőzés

II.fokú viharjelzés: percenként kilencvenszer felvillanó sárga színű fényjelzés – a Balatonban fürödni tilos!

További hasznos tanácsok:

– Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

– A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékeszközök után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha elsodródnak maradjanak a felfújható eszközön a segítség megérkezéséig!

– A fürdés vagy a vízi jármű használata előtt ne fogyasszanak alkoholt!

– Ne közvetlenül étkezés után menjenek a vízbe úszni, fürdeni!

– Felhevült testtel ne ugorjanak hirtelen a hűvös vízbe!

– Ne aludjanak el vízi járművön vagy felfújható gumieszközön a vízfelületen!

– Figyeljenek a víz alatti akadályokra!

– Ne ússzon, és ne bukjon a víz alá ugrálásra kijelölt területen!


szerző: ÁSK