Naponta egy magyar család eljátssza a vagyonát a neten a csalók miatt

2023.03.24.

Leginkább saját magunktól kell megvédeni minket, mert bedőlünk a kiberbűnözőknek, és mi utaljuk át a pénzünket vagy adjuk meg a banki adatainkat. Szerencsére azért vannak oktatóprogramok és készül egy automatizált védelmi rendszer is – írja a Világgazdaság.

„Legyünk mindig egészségesen gyanakvóak!” – ez volt a legfőbb üzenete a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség és az Igazságügyi Minisztérium rendezvényének, amelyen a KiberPajzs-programról és az MNB hamarosan bevezethető visszaélés-figyelő rendszeréről számoltak be.

A hozzászólások közös eleme volt, hogy a koronavírus-járvány miatt egy-két év alatt egy-két évtizednyit ugrottunk az időben: mivel szinte mindenki otthonlétre kárhoztatott, az életünk túlnyomó része átkerült a digitális térbe. Így kezdtünk home office-olni és videókonferenciázni a kanapéról, sőt, iskolai tanulmányokat végezni, élelmiszereket és egyéb termékeket, illetve szolgáltatásokat is otthonra rendelni, amelyek révén megugrott az online fizetések darabszáma és értéke is. Ezáltal a néhány éve még akár az ATM-ekkel trükköző bűnözők is átköltöztek a kibertérbe: az online elkövetett csalások és visszaélések mértéke azóta is erősen növekvő tendenciát mutat.

„Minden nap egy magyar családot úgy megtévesztenek, hogy több évtizedes keresetüket átutalják, vagy teljes hozzáférést adnak hozzá” – mondta az átlagolva is rémisztő helyzetről Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kifejtette, hogy az újszerű digitális világ nemcsak új lehetőségeket jelent, hanem új veszélyeket is hordoz magában. 

A legfontosabb, hogy mindenki a saját adatainak első számú őrzője, ezért fontos az oktatás, hogy tudatos fogyasztókká váljunk. Jelenleg ugyanis saját magunktól kell megvédeni, hiszen a legtöbbször az áldozatok maguk végzik el az átutalást, internetes fizetést és/vagy adják meg az adataikat, ilyen esetben pedig a bank utólag semmit sem tehet.

Fotó: vg.hu

Különösen veszélyeztetett korosztályok: 14–18, 65+

Előre viszont lehet, ezt a célt szolgálja a tavaly novemberben elindított KiberPajzs oktatási és kommunikációs együttműködés, amihez most csatlakozott az Igazságügyi Minisztérium, amely a fogyasztóvédelem és az áldozatsegítés terén is kapcsolódik a projekthez. Miként a miniszterhelyettes, Répássy Róbert elmondta, a bizalom, a védelem, a biztonság és a gyanakvás kell legyen a kulcsszó. 

Felhívta a figyelmet a különösen veszélyeztetett korosztályokra, a 14–18 évesekre, illetve a 65 év felettiekre. Előbbieknek feltehetően van már juniorkártyájuk, és mivel rendkívül aktívak az online térben, célpontjai lehetnek a csalóknak, akárcsak az idősek, akiket az tesz védtelenebbé, hogy eleve bizonytalanul mozognak a netes közegben. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

Forrás: vg.hu


szerző: ÁSK