Nagy népszerűségnek örvendtek a Áldozatsegítő Központ programjai a Szegedi Ifjúsági Napokon

2021.09.03.

Kiváló alkalmat nyújtott az augusztus végén megrendezett Szegedi Ifjúsági Napok fesztivál az Áldozatsegítő Központ munkatársai számára, hogy bemutathassák a szegedi szervezet tevékenységét az érdeklődőknek.

A Szegedi Ifjúsági Napok fesztivál az ország egyik legnagyobb fesztiválja, mely 2021. augusztus 25. és augusztus 29. között került megrendezésre, az előzetesen várhatónál jóval nagyobb érdeklődés mellett. A fesztiválon hagyományosan kialakításra került a Civil Falu, ahol civil és egyéb szervezetek mutathatták be és népszerűsíthették tevékenységüket, ahogy ezt a Szegedi Áldozatsegítő Központ munkatársai is megtették. 

Az áldozatsegítő munkatársak fontosnak tartják kihasználni az ilyen alkalmakat arra, hogy ne csak és kizárólag potenciális áldozatokkal kerüljenek kapcsolatba, hanem minden érdeklődőt bevezethessenek az áldozatsegítés rendszerébe, elmondhassák, hogy miként lehet bajba jutott, adott esetben kiszolgáltatott embereken segíteni. Hiszen ha mi nem is kerülünk áldozati szerepbe, családtagunk, rokonunk, vagy a baráti, ismeretségi körből bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy azonnali segítségre szorul: ekkor kerülhet a képbe az Áldozatsegítő Központ.

Annak érdekében, hogy minél több fesztiválozót meg tudjanak szólítani, játékos feladatokkal is készültek az áldozatsegítő munkatársak. Figyelemmel arra, hogy a Szegedi Ifjúsági Napokra nem kizárólagosan a fiatal korosztály, hanem a 40-50 éveseken túl a kisgyerekes családok is kilátogattak, a játékokat arra tekintettel találták ki. A feladatok pedig úgy lettek összeállítva, hogy a megoldás egyben tájékoztató jellegű is legyen az áldozatsegítő központok szolgáltatásait is bemutatva, a játékokban való részvétel ugyanis egyben egy tanulási folyamat is volt: a résztvevőknek a játékok megoldásához minden esetben el kellett olvasniuk a szórólapot, így az abban foglaltak is tudatosultak, mivel azt az információt a kitöltéskor fel is kellett használniuk.

Az Áldozatsegítő Központ tevékenységét ismertető játékokon tehát szívesen vettek részt az érdeklődők, amely jó alkalmat nyújtott az áldozatsegítésről való beszélgetésekre is annak a 400-500 embernek, akik számára érdemi és mélyebb információkat is el tudtak juttatni.

A fesztivál nem csak a rendezvényre kilátogatókkal való kapcsolatfelvételre szolgált jó helyszínül, hanem a civil együttműködés erősítésére is, hiszen kulcsfontosságú a partnerszervezetekkel való jó kapcsolat. Az összefogás segítségével, megfelelő tájékoztatás esetén több áldozati szerepbe került ember ismerheti fel helyzetét, vagy maga a civil szervezet azonosíthatja be áldozatként a hozzájuk segítségért fordulókat. Ennek következtében az áldozatnak nagyobb esélye és lehetősége nyílik arra, hogy eljusson a helyi Áldozatsegítő Központba a neki megfelelő szolgáltatás igénybe vétele érdekében.


szerző: ÁSK