Munkahelyi zaklatás: ne hagyjuk, hogy áldozattá váljunk!

2020.10.29.

Csak pár humorosnak vagy bóknak szánt megjegyzés, esetleg folyamatos beszólások – mégis alaposan megmérgezhetik az ilyen események a munkahelyi légkört, ráadásul súlyos következményei lehetnek. Nem kell azonban elfogadni, hogy valaki a munkahelyén váljon áldozattá.

Sokan járnak gyomorgörccsel dolgozni, és nem azért, mert rosszul látják el feladatukat. A munkahelyi zaklatásnak számos formája fordulhat elő, közös azonban bennük, hogy az áldozatává vált személy élete gyökeresen megváltozik. Fontos megjegyezni, hogy a zaklatás gyakran fordul elő alá-fölérendeltségi viszonyban (azaz a vezető használja ki beosztottja kiszolgáltatottságát), de ugyanígy megeshet a mellérendelt viszonyban lévő munkatársak között is.

Gyakori a szexuális zaklatás, amelynek nem kell tettekben megnyilvánulnia, hiszen a szóbeli zaklatás – kétértelmű megjegyzések, bóknak szánt beszólások sora – ugyanolyan kárt okoz. Ez alapvetően a nőket hozza áldozati helyzetbe, de nem ritka az sem, hogy a férfi munkatárs kénytelen ezzel szembesülni. Ugyancsak zaklatásnak minősül, ha például egy fogyatékkal élő munkatársat pécéznek ki kollégái, például őt okolják azért, mert lassan halad a munka, és folyamatosan megjegyzéseket tesznek állapotára.

A szakemberek leszögezik, senkinek nem kell tűrnie, hogy a munkahelyén zaklatás érje. Ugyanakkor nem érheti retorzió azt a személyt sem, aki szót emel a zaklatás miatt. A munkáltató felelősséggel tartozik a munkavállalók zaklatástól mentes munkahelyi környezetének biztosításáért. Ha ilyen történik, azt haladéktalanul jelezni kell (lehetőleg írásban) a munkáltatói jogkör gyakorlójának, akinek a hatályos jogszabályok szerint intézkednie kell.

Ha valaki úgy érzi, áldozattá vált, és segítségre van szüksége, az éjjel-nappal hívható ingyenes Áldozatsegítő Vonalon (06-80-225-225) szakemberek tanácsára számíthat.


szerző: ÁSK