Mire figyeljenek a szülők, ha a fiatal szórakozni, vakációzni indul?

2020.08.08.

Sok fiatal indul el a vakáció alatt a vízpartra, szórakozóhelyekre: a szülők számára adunk hasznos tanácsokat, amelyek révén nagy eséllyel elkerülhető, hogy gyermekük valamilyen bűncselekmény áldozatává váljon.

Fiatalok nyáridőben – mit tehet a szülő?

Hol van nyáron a gyermekem? Vízparton, hegyvidéken vagy akár egy szórakozóhelyen? Töltse bárhol a nyarat, egy szülő mindig is aggódni fog a gyermekéért.

Mit tehet a szülő, mire figyeljen?

·      Tájékozódjon, hogy a gyermeke hová megy és kikkel, meddig marad, mennyi pénzre lehet szüksége, illetve, ha bajba kerülne, ott helyben hol, kitől kérhet segítséget. Fontos, hogy ezeket az információkat ossza meg a fiatallal!

·      Fontos: a szülő kérje el a telefonszámát a fiatallal együtt utazó barátjának, arra az esetre, ha a gyermeke telefonjával történne valami, akkor is tudjon vele kapcsolatot tartani. A legjobb, ha az együtt utazó fiatalok szülei tudják egymás telefonszámát, így ha bármi probléma merülne fel közösen tudják azt megoldani. Fontos, hogy egyezzenek meg a hazaérkezés módjában és időpontjában, és hogy távol tartózkodása idején milyen rendszerességgel ad hírt magáról a fiatal.

Jó, ha tudja, hogy az Igazságügyi Minisztérium működteti az országosan elérhető Áldozatsegítő Vonalat, amely ingyenesen hívható minden telefonszolgáltató vonaláról a hét minden napján, 0-24 óráig ! A hívószám: 06 80 225 225.

A vonal végén egy áldozatsegítő munkatárs fogadja hívásokat, amelyek során felméri a hívóval történteket. Amikor megismeri a helyzetet, akkor a hívónak érzelmi támogatást nyújt, gyakorlati tanácsot ad, hogy az adott helyzetben mit tehet, hogyan tud továbblépni, és, hogy kitől, mikor, kaphat további segítséget.

Mire kell felhívni a fiatalok figyelmét?

·      Csak és kizárólag olyan társasággal menjen szórakozni, akiket ismer, akikben megbízik!

·      Ne veszítsék el egymást! Uralkodjon az „Együtt megyünk, együtt jövünk”– elv!

·      A fiúk fokozott figyelmet fordítsanak a lányok védelmére! 

·      Szórakozás közben ne hagyják a poharukat, italukat őrizetlenül, mert abba könnyedén belecsempészhetnek bármilyen drogot, amelynek a hatása alatt – lányok és fiúk egyaránt – könnyen válhatnak szexuális bűncselekmény áldozatává is. 

·      Vigyázzanak az értékeikre!. A farzsebben, az ingzsebben, a nyitott táskákban lévő, akár több százezer forintos telefonok vonzzák a tolvajokat. Nagy tömegben előnyös és biztonságos lehet  az értékeket olyan táskában tartani, amely keresztben a test előtt vagy akár a váll alatt szorosan tartva hordható.

·      Alkoholt csak mértékkel fogyasszon, mert  annak felelőtlen fogyasztása olyan idegrendszeri módosulást okozhat, amely lehetetlenné teszi, hogy egy adott helyzetre megfelelően reagáljon az egyén. Bódult állapotban az ember,  gyakran kiszolgáltatottá és könnyen befolyásolhatóvá válik. A már 18. életévet betöltöttek soha ne kínáljanak és ne vásároljanak alkoholt a tőlük fiatalabbaknak! 

  • A fiatal ne üljön be olyan személy mellé, aki alkohol fogyasztása után akar vezetni, és soha ne vezessen az, aki alkoholt fogyasztott! Ugyanez igaz arra az esetre is, ha valaki kábítószert fogyasztott és úgy akar vezetni, kerüljék el az ilyen egyéneket!

·      A partidrogok használatát kerüljék el, mert használatuk életveszélyes lehet!Tartsák szem előtt, hogy az alkohol és drogfogyasztás nem a vagányság fokmérője!, Kerüljék el azt a társaságot, ahol ilyen szemlélet uralkodik!

·      Az éjszakába nyúló bulizást követően legjobb taxit választani a hazaútra, de mindenképpen kerülendők a sötét, kihalt terek, utcák, sikátorok, aluljárók. Sokkal biztonságosabb, ha nem egyedül, hanem többen, együtt indulnak haza. A fiúk kísérjék haza a lányokat, hiszen úriembernek lenni sohasem megy ki a divatból! A legbiztonságosabb megoldás, ha a szülő meg tudja oldani és ő maga megy el gyermekéért!

Fontos! A szülők törekedjenek egy olyan bizalmas szülő-gyermek kapcsolat kialakítására, hogy a bajba jutott fiatal merjen segítséget kérni a szülőtől, hiszen a zaklatottságra, a riadalomra az lehet az első gyógyír, ha a szülő megértéssel, segítő szándékkal fordul gyermeke felé! A gyermek ne érezze, hogy „ciki” a szüleihez fordulnia. Merjen és ne féljen a szüleivel kommunikálni, bármiről is legyen szó!


szerző: ÁSK