Minden áldozat számára van segítség a veszprémi ÁSK-ban

2023.01.27.

Dr. Illy Gabriella, a veszprémi ÁSK koordinátora és kollégái igyekeznek minden támogatást megadni a bajba került embereknek, legyen szó jogi, adminisztrációs, vagy akár pszichológiai segítségről. Éppen ezért azt tanácsolják, hogy ha már megtörtént a baj, keressék fel őket mielőbb. Barátságos és biztonságos környezetben, szükség esetén partnerszervezetek bevonásával fogják megkeresni a megoldást minden segítséget kérő számára.

2023-ban Veszprém Európa Kulturális Fővárosa, de a vármegye-székhelyen és a környező balatoni településeken nem újdonság a pezsgés és a rendezvények sokasága. A „magyar tenger” mindig is vonzotta a látogatókat, Veszprém pedig már hosszú ideje gyakorlatilag fesztiválváros is. A nyüzsgés, a sok ember ottléte egyúttal a bűncselekmények megtörténtének kockázatát is növelik. Dr. Illy Gabriella, a Veszprémi Áldozatsegítő Központ koordinátora azonban megnyugtató helyzetről számol be, a bűnmegelőzés kiválóan működik a térségben, így a városnak a sok vendég és számos rendezvény ellenére sincsenek kiugró bűnügyi statisztikái.

Ahogyan azt Varga Judit miniszter asszony hangsúlyozni szokta, az áldozatsegítés egy olyan küldetés, amelyben több, állami, egyházi és civil szervezet hatékony együttműködésére van szükség. Dr. Illy Gabriella is a helyi intézményekkel, egyesületekkel való kapcsolatépítést tekintette az egyik legfontosabb feladatának, amikor 2021 decemberében átvette a koordinátori megbízatását. „Felemelő és egyúttal rendkívül izgalmas feladat annak megszervezése, hogy a lehető legátfogóbb segítséget nyújthassuk a bajba került embertársainknak” – vallja a koordinátor. Dr. Illy Gabriella személyes életútja is alátámasztja mindezt: évekig dolgozott szociális és gyámügyi területen a Kormányhivatalban, – azaz már azelőtt is találkozott hasonló esetekkel, hogy elfogadta a koordinátori pozíciót.

dr. Illy Gabriella

Mint mondja, sajnos gyakoriak az online térben elkövetett bűncselekmények, tulajdon elleni szabálysértések. Ezért azon túl, hogy igyekeznek az áldozatoknak minden lehetséges segítséget megadni, a megelőzésre is figyelmet fordítanak: számos helyszínen, rendszeresen tartanak előadásokat a témában.

Dr. Illy Gabriella tapasztalatai szerint a helyben és országosan folytatott tájékoztató tevékenység már érezteti a hatását. Minél ismertebb az ÁSK, minél többekhez jut el az üzenet, miszerint a legnehezebb helyzetben is van segítség, annál többen tudnak és mernek hozzájuk fordulni – például a kapcsolati erőszak áldozatai közül. „Az emberek általában először maguk próbálják megoldani a gondjaikat. Ez természetesen érthető, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne kelljen szégyenkezniük, ne higgyék, hogy kellemetlen segítséget kérni! Nálunk biztonságos és megnyugtató környezetben mondhatják el a velük történteket és mi igyekszünk a lehető legszélesebb körű támogatást megadni nekik – akár jogi, akár anyagi, akár lelki értelemben. Tudniuk kell Veszprémben is, hogy van segítség!” – szögezi le a koordinátor.

Veszprémi Áldozatsegítő Központ
Elérhetőségek:
Cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc út 7.
Telefon: +36 88-551-998
Levelezési cím: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc út 7.
E-mail: askveszprem@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől – Csütörtökig: 8:00-17.00
Péntek: 8:00-14:00

Éjjel-nappal hívható Áldozatsegítő Vonal: 06 80 225 225


szerző: ÁSK