Lopással, csalással, zaklatással kapcsolatban is keresik őket – Ötéves a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ

2023.03.28.

A bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatainak segítésére jött létre öt éve 2018. március 26-án a Thököly Imre u. 14. szám alatt található Áldozatsegítő Központ (ÁSK) az Igazságügyi Minisztérium jóvoltából. Kámán-Németh Martina koordinátort a Vas vármegyei hírportál arról kérdezte, hogy melyek voltak a legjellemzőbb bűncselekmények az öt év alatt.

A hazai áldozatsegítő rendszer folyamatos bővülésének és ezáltal egyre növekvő ismertségének köszönhetően évről évre egyre többen keresik meg sérelmeik enyhítésére a szombathelyi központot is: sértettek és hozzátartozóik, valamint jogsértő cselekedetek tanúi is fordultak hozzájuk, akik testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást vagy vagyoni kárt szenvedtek. Az öt év alatt a legtöbben lopás elszenvedése miatt kértek segítséget. A bűntett sokszor anyagi krízishelyzetbe sodorja az áldozatokat, ami a megélhetésüket veszélyezteti. Ilyenkor fontos az azonnali, gyors reagálás, amelyre az állam az Európai Unióban egyedülálló módon, azonnali pénzügyi segélyt biztosít – mondja a koordinátor.

Dr. Dorogi Rajmund áldozatsegítésért felelős miniszteri főtanácsadó, Kámán-Németh Martina koordinátor és dr. Pálvölgyi Ákos Mátyás, az IM Parlamenti Államtitkárságának kabinetvezetője

A központ megkeresésének második leggyakoribb oka a zaklatás, ami szorosan összefügg a kapcsolati erőszak miatt segítséget kérő áldozatokkal. Az ÁSK-hoz fordulókat az esetek túlnyomó részében volt párjuk zaklatja, aki nem tudja elfogadni a kapcsolat befejezésének tényét, és továbbra is önkényesen beleavatkozik a sértett mindennapi életébe. Háborgatja, megfélemlíti őt, általában azért, hogy valamilyen előnyhöz jusson.

Ez lehet pszichikai fölény, nyomásgyakorlás miatt, vagy azért, hogy kontroll alatt tartsa áldozatát. Kapcsolati erőszak esetében a bántalmazás minden formájával találkoznak az áldozatsegítő központ munkatársai, az ezekből való kilépés hosszú ideig tartó és erőt igénylő feladat. A bántalmazó kapcsolatból való kilépéshez és a bűncselekmény okozta súlyos trauma feldolgozásához pszichológus szakember áll az áldozat rendelkezésére ingyenesen, említi a koordinátor.

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret hódítanak a csalással elkövetett bűncselekmények is – mondja Kámán-Németh Martina, és hozzáteszi: folyamatosan nő azon sértettek száma, akik a csalást online felületen szenvedik el, például hamis banki felületeken, közösségi oldalon való vásárláskor, vagy úgy, hogy adathalász e-mailben lévő linkre kattintanak.

 Rendkívül fontos, hogy kizárólag a bank hivatalos oldaláról indítsunk utalást, semmilyen más esetben ne adjuk meg a bankkártya adatainkat – figyelmeztet. Súlyos testi sértés elszenvedése okán is megkeresték már az Áldozatsegítő Központot. Ez a jogsértő cselekedet akár maradandó egészségkárosodással is járhat. Az állam ezekre az esetekre kárenyhítés-támogatást biztosít maximalizált összegig a bűncselekménnyel ok-okozati összefüggésben megjelenő költségek megtérítésére – olvasható a vaol.hu oldalon.


szerző: ÁSK