Lelki bántalmazás esetén is számíthatnak az áldozatsegítőkre

2023.02.20.

Csapatként dolgoznak a bajba került emberekért a pécsi áldozatsegítők – van köztük szociális végzettségű, jogász és pszichológus szakember is, így szinte minden problémára van megoldásuk. Ha szükséges, akkor a térségben dolgozó további szakemberekkel, szervezetekkel is együttműködik a Patai Péter koordinátor vezette ÁSK.

„Egy gyermekekre és egy felnőttekre szakosodott klinikai szakpszichológus is dolgozik a pécsi Áldozatsegítő Központban, így mindenki, aki egy bűncselekmény elszenvedése miatt lelki krízisbe került, megfelelő segítséget kap” – mondja Patai Péter, a központ koordinátora. Ahogyan azt Varga Judit igazságügyi miniszter is hangsúlyozni szokta, a csapatmunka rendkívül fontos – és a pécsi áldozatsegítők is ebben a szellemben dolgoznak.

Az ÁSK-nál a pszichológusok mellett jogász és szociális területen végzett szakember is dolgozik, így egy eset minden vonatkozásában a lehető legmagasabb színvonalú segítséget tudják nyújtani. Patai Péternek és munkatársainak emellett rendkívül jó szövetségesei vannak: kiváló az együttműködésük – többek között – a vármegyei rendőr-főkapitánysággal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi munkatársaival, de például a kórházi szociális munkásokkal és a családok átmeneti otthonában dolgozókkal is közösen küzdenek a bajba jutott emberekért. „Hálózatként működünk. Ha szükség van más szervezettől is segítségre, akkor, az ügyféllel együttműködve, azonnal intézzük” – jelenti ki a koordinátor.

Mint mondja, kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekekre. „Ők a legfontosabbak, mindent megteszünk azért, hogy a leginkább megfelelő támogatást kapják meg, a lehető leggyorsabban. Nagy segítségünkre van ebben például a Világjáték nevű pszichológiai diagnosztikai eszköz, amellyel úgy lehet feltárni a legkisebbek lelkében dúló problémákat, hogy nem kell például újra átélniük egy traumát azáltal, hogy beszéltetjük őket róla” – fejti ki Patai Péter. Hozzáteszi, hogy vannak olyan esetek, amikor bár nem közvetlenül a gyerek az áldozat, mégis segítséget kell nyújtani neki. „A kapcsolati erőszak is ilyen helyzet. Ilyenkor a bántalmazott fél mellett a gyermeket is támogatnunk kell” – mondja. Patai Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy sokszor nem fizikai erőszakról van szó, hanem hosszú ideje tartó, folyamatos lelki bántalmazásról. Ilyenkor fontos, hogy a bántalmazott bizonyítani tudja a történteket, ugyanis azok alapján kérhet úgynevezett megelőző távoltartást, amely megakadályozza az elkövetőt abban, hogy folytassa bántalmazást, a megelőző távoltartás ideje alatt pedig megindulhat a komplex segítségnyújtás folyamata.

Bár Patai Péter és a munkatársai rengeteg nehéz helyzettel szembesülnek, nagyon szeretik a munkájukat, amit egyfajta küldetésként élnek meg. „Voltam pártfogó felügyelő, dolgoztam az Igazságügyi Minisztériumban és kormányhivatalban is, de most, ezen a területen érzem leginkább, hogy segíteni tudok az embereknek” – vallja a koordinátor.

Pécsi Áldozatsegítő Központ
Elérhetőségek:
Cím: 7621 Pécs, Széchenyi tér 9.
Telefon: +36 72-896-410
E-mail: askpecs@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől – Csütörtökig: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-14:00


szerző: ÁSK