Küldetésünk hatékonyságának titka a csapatmunka

2023.12.20.

Juhász Erika augusztus óta vezeti a Szegedi Áldozatsegítő Központot. Ismerős terepre érkezett, ugyanis évek óta áldozatsegítő szakügyintézőként dolgozott a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban, azt megelőzően pedig gyermekvédelmi gyám is volt. Kolléganőnk az összefogásban és a szoros együttműködésben hisz, így ennek megfelelően dolgozik napi munkája során az áldozatok érdekében. 

„Maga az áldozatsegítés folyamata nálunk is, épp úgy, mint az ország többi helyszínén, három nagy feladatkört ölel fel” – kezdte beszélgetésünket Juhász Erika.

„Mivel az áldozattá válás előzménye egy bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés elszenvedése, így munkánk első nagy küldetése ennek a traumatikus eseménynek a megelőzése, elkerülése. Munkatársaimmal oktatási és egészségügyi intézményeket, nyugdíjas klubokat, ifjúsági szervezeteket látogatunk, városi és egyházi rendezvényeken, fesztiválokon veszünk részt, és igyekszünk a média minden felületén megjelenni. Célunk a lakosság minél széles körben történő elérése, tájékoztatása az éppen aktuálisan tért hódító bűncselekménytípusokról. Előadásokkal, személyes beszélgetésekkel igyekszünk felhívni a környezetünkben élők figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, hasznos tanácsokkal, ötletekkel próbáljuk támogatni őket az áldozattá válás elkerülésében” – fejtette ki kolléganőnk, aki magyar-orosz, később angol tanári szakon végzett, majd pedagógus szakvizsgát is tett.

Juhász Erika elmondása szerint feladatvégzésük második nagy területe az ismeretterjesztés, azaz a központ láthatóvá tétele, létezésük köztudatba ültetése. Missziójuk ezen része arról szól, hogy a vármegye lakói megismerjék az általuk nyújtott szolgáltatásokat, az igénybe vehető lehetőségeket, és hogy biztosítsák őket arról, hogy VAN SEGÍTSÉG! számukra.

„A legaktívabb, legintenzívebb munka központunkban sajnos a harmadik területen folyik, mégpedig akkor, ha mégis megtörtént a baj. A bűncselekmények közvetlen áldozatai, valamint közvetve azok a családtagok, barátok, szemtanúk, akik maguk is sérültek pszichésen vagy fizikailag az említett bűncselekmény következtében, mind ingyenesen jogosultak az általunk nyújtott szolgáltatások, támogatások igénybevételére” – mondta koordinátor kolléganőnk, akinek szenzomotoros fejlesztő terapeuta, gyermekvédelmi gyám, családpedagógiai mediátor, valamint integritás tanácsadó végzettsége is van.

Juhász Erika

Szegeden egy kis tó partján, a város szélén, nyugodt, békés és családias környezetben várják a hozzájuk fordulókat. Személyre szabott támogatás, jogi tanácsadás, adminisztrációs segítség, a kapcsolatfelvétel egyéb állami, egyházi és civil szervezetekkel, segítő beszélgetések, krízis intervenció szakképzett pszichológussal – ezek széles körű szolgáltatásaik kulcsszavai.

Küldetésünk hatékonyságának titka – véleményem szerint – a csapatmunka. Az összefogás házon kívül és házon belül. A Szegedi Áldozatsegítő Központban szakmailag felkészült, empatikus, a bajbajutottak problémáira nyitott munkatársaimmal kiváló csapatként segítjük az áldozatokat helyzetük könnyítésében, krízishelyzetük megoldásában. Napi kapcsolatban állunk, és példaértékű együttműködést tudunk felmutatni a városi és a vármegyei rendőrkapitánysággal, valamint a kormányhivatallal. Bármikor számíthatunk a gyámhivatal, a Gyermekjóléti Szolgálat, az Egyházmegye és még sok más intézmény partnerségére.

Ahogy korábban is utaltam erre, az áldozatsegítés egy összetett folyamat, több szervezet aktív részvételével. Közös munkánk csak akkor lehet hatékony, célkitűzésünk csak akkor valósulhat meg, ha egymással szoros együttműködésben tesszük mindezt – fejezte be Juhász Erika, aki nap mint nap bizonyítja rátermettségét és elhivatottságát áldozatsegítő munkája során.

Szegedi Áldozatsegítő Központ elérhetőségei:

Cím: 6723 Szeged, Sólyom utca 2.
Levelezési cím: 6723 Szeged, Sólyom utca 2.
Telefon: +36 62-795-141
E-mail: askszeged@im.gov.hu

Nyitvatartás:
Hétfőtől – Csütörtökig: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-14:00


szerző: ÁSK