Közösen a civilekkel, egyházi szervezetekkel: együtt az áldozatokért

2020.12.14.

Az Áldozatsegítő Központ szoros együttműködésben dolgozik állami, civil és egyházi szervezetekkel, hiszen a cél közös: egyetlen áldozat sem maradhat segítség nélkül.

Az Áldozatsegítő Központok munkatársai nap mint nap azért tevékenykednek, hogy az áldozatok a problémáikkal, krízishelyzetükkel ne maradjanak egyedül. Az Áldozatsegítő Központok feladatukat számos civil és egyházi szervezettel partnerségben látják el. Az áldozatsegítő szolgáltatások fejlesztése kiterjed az áldozatsegítő hálózat kialakítására is. A civil és egyházi szervezetek – elsősorban a szociális ellátórendszerben hosszú ideje jól bevált együttműködések mintájára –  hatékonyan egészíthetik ki az állami ellátórendszerek tevékenységét, speciális helyekre vagy specifikus módokon is eljuttatva a szolgáltatást a rászorulók részére, tovább csökkentve ezzel az ellátásban megtapasztalható látenciát, így jelentősen növelve az eredményességet. Az együttműködés kölcsönös: nem csak az áldozatsegítő szolgáltatások juthatnak el a jelzett partnerségeken keresztül az áldozatokhoz, hanem a partner szervezetek is irányíthatják az állami ellátórendszerek felé a látókörükbe került rászorulókat.

A partner szervezetek az áldozatsegítés részeként saját erőforrásaik mozgósításával is támogathatják az állami áldozatsegítést, így az költséghatékonyabbá is válik. Az Áldozatsegítő Központok hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak például a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, amely többek között tárgyi- és élelmiszeradományokkal  segítik a krízishelyzetbe került áldozatokat. A Baptista Szeretetszolgálat, amely már hosszú ideje sikeres programot működtet az emberkereskedelem áldozatainak megsegítésére.  Az Igazságügyi Minisztériummal közös projekt keretében az Áldozatsegítő Központ munkatársai által azonosított  emberkereskedelem áldozatainak ún. védettszálláshelyre történő biztonságos eljutását, illetve elhelyezését támogatják a Szeretetszolgálat munkatársai által. 

Ha úgy érzi, áldozattá vált, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban, vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon, a 06 80 225 225-ös telefonszámon! Az ellátás országos.


szerző: ÁSK