Közös fellépés az emberkereskedelem ellen a Baptista Szeretetszolgálattal

2020.11.16.

Sokan nem gondolnak rá, de az emberkereskedelem ma is élő probléma, sőt akár mi magunk is érintettek lehetünk például egy külföldi munkavállalás során. Az áldozatok védelme érdekében az Igazságügyi Minisztérium együttműködik a Baptista Szeretetszolgálattal.

Hajlamosak vagyunk a rabszolgaságra, mint egy letűnt kor emlékére gondolni, azonban szomorú tény, hogy korunkban is létezik: felmérések szerint a világban 2019-ben mintegy 40 millió ember élt a modern rabszolgaság áldozataként. Azaz ma is előfordul az emberek illegális áruba bocsátása, többek között szexuális kizsákmányolás és kényszermunka céljából. Az emberkereskedelem áldozatai nemcsak a külföldön prostituáltként kihasznált nők, férfiak és gyermekek, hanem azok is, akiket kényszermunkára fognak, sokszor irataiktól, pénzüktől is megfosztanak. De emberkereskedelem áldozatai azok is, akiket házi szolgaságban “csicskáztatnak”, kényszerkoldultatnak, bűncselekményre, házasságra vagy szervkereskedelemben való részvételre kényszerítenek.

A magyar kormány elkötelezett az áldozatok védelme mellett, és ebben a munkában partnerként tekint az olyan egyházi szervezetekre is, mint például a Baptista Szeretetszolgálat. A jótékonysági szervezet már több mint egy évtizede dolgozik az emberkereskedelem ellen az áldozatok védelme érdekében, 2013 óta az igazságügyi tárca Emberi Jogi Munkacsoportjának is tagja.

Fő tevékenysége a megelőzés tájékoztató programokkal, érzékenyítéssel. Erre rendkívül nagy szükség van, hiszen olyanok is áldozatául eshetnek a modern kori rabszolgaságnak, akikről nem is gondolnánk. Egy külföldi munka esetén például megeshet, hogy gyanútlanul odaadja az illető valakinek az iratait, aki azt ígéri, segítenek ügyet intézni, majd hamarosan már egy zárt munkahelyen vagy akár prostituáltként találja magát az érintett. 

Egy másik eset: a munkaadó szállást is ígér, azonban horribilis áron, a dolgozó pedig uzsoracsapdába kerül, így válik rabszolgává. Ezt megelőzendő a Szeretetszolgálat egy különleges mobilapplikációt is létrehozott (több nyelven), amely számos ilyen jellegű esetre nyújt hasznos tartalmat (további részletek: http://www.baptistasegely.hu/adat/tartalom/150/fajlok/doc.pdf).

Ugyanakkor legalább ilyen fontos tevékenysége a Baptista Szeretetszolgálatnak a már áldozattá vált személyek segítése, a krízisbeavatkozás, valamint az utánkövetés is. Itt egyebek mellett arra is gondot fordítanak, hogy az áldozat társadalmi reintegrációja is megvalósulhasson, többek között iskolai képzésbe, oktatásba, kompetencia- és szakmai fejlesztésbe közvetítés révén. Emellett kiemelendő, hogy amennyiben az emberkereskedelem áldozata magyar állampolgárságú (illetve azzal egy tekintet alá eső), számára védett szálláshely biztosítható.


szerző: ÁSK