Konferenciát tartott az Igazságügyi Minisztérium a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából

2021.11.19.

Online konferenciát tartott az Igazságügyi minisztérium VAN SEGÍTSÉG – KÖZPONTBAN AZ ÁLDOZAT címmel a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából. Dr. Szeiler Orsolya igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények áldozatai nincsenek egyedül, van segítség számukra.Szeiler Orsolya elmondta, hogy a kormány kiemelten fontos feladatának tartja a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni hatékony fellépést, elkötelezett a nők és a sérülékeny csoportok ellen elkövetett erőszak elleni küzdelemben, valamint minden más bűncselekmény, szabálysértés áldozatainak megsegítése mellett.

A kormány áttörő lépéseket tett a kapcsolati erőszak minden formájának felszámolásáért, és az áldozatok, nők megóvásáért: a jogrendszer 2013 óta kiemelten bünteti a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményeket – ismertette.

Kiemelte, hogy a hatékony áldozatsegítő rendszer felépítésének legfontosabb eleme az áldozatok elérése, ezért a kormány 2025 végéig országos áldozatsegítő hálózatot épít ki, és minden megyében elérhetővé teszi az áldozatsegítő központok szolgáltatásait.

Továbbá rendőrségi együttműködéssel, az adatvédelmi követelmények betartásával lehetőség van az áldozatok követlen felkeresésére – fűzte hozzá.

Elmondta azt is, hogy jelenleg nyolc Áldozatsegítő Központ működik az országban, novemberben Nyíregyházán átadják a kilencediket, jövőre pedig Egerben és Debrecenben nyitnak újat. Emellett Salgótarjánban Áldozatsegítő Pont működik a Nógrád megyei rendőrséggel együttműködésben – tette hozzá.

A helyettes államtitkár közölte, hogy idén október végéig mintegy 15 ezer áldozatot értek el, többet, mint tavaly egész évben, miközben a bűncselekmények száma csökkent.

November elsejétől a rendszer további fejlesztésének köszönhetően még szélesebb áldozati kör számára érhető el az azonnali segítségnyújtás a rendőrségen, január elsejétől pedig eltörölték a szándékos, erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésénél a rászoruló feltételt, három hónapról egy évre emelték a kárenyhítési igényérvényesítésre vonatkozó időkorlátot, és bővítették az azonnali pénzügyi segély igénybevételére rendelkezésre álló időt – fejtette ki.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából tartott konferencia célja a résztvevők tájékoztatása az áldozatoknak nyújtható segítségekről, valamint mélyebb ismeret átadása a gyermekvédelem és hozzátartozók közötti jelzőrendszer tagjainak, és ezzel szorosabb, hatékonyabb együttműködés kialakítása.

Az előadásokban többek között beszámoltak a Budapesti Áldozatsegítő Központban indult, a kapcsolati erőszak áldozatainak tartott csoportfoglalkozások tapasztalatiról és a jelzőrendszerek, pszichológiai szolgáltatások szerepéről is

Forrás: MTI


szerző: ÁSK