Konferencia az áldozatokért

2024.02.26.

Szakmai konferenciát tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei rendőr-főkapitányságon a Bűncselekmények Áldozatainak Napja alkalmából.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2024. február 22-én szakmai konferenciát tartott a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából. A rendezvényre meghívást kaptak a Miskolci Áldozatsegítő Központ, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal, valamint a vármegyei rendőrkapitányságok államvédelmi referensei.

Forrás: police.hu

A jelenlévők értékelték az áldozatvédelmi modell működését és eredményeit, továbbá az áldozatok jogainak maradéktalan érvényesülése érdekében szükséges, újabb megoldási lehetőségeket vizsgálták.

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Ez a nap azóta a Bűncselekmények áldozatainak Napja, amelyet 1993-tól Magyarországon is megtartanak.

Bűncselekmény áldozata egyfelől a bűncselekmény, a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen sértettje, valamint az a személy, aki a bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés következtében szenvedett el valamilyen sérelmet.

Az áldozatsegítés célja, hogy a bűncselekménnyel összefüggésben sérelmet szenvedett személyek, illetve azok hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémájuk megoldásához, az őket megillető jogok érvényesítéséhez.

Forrás: police.hu


szerző: ÁSK