Az áldozatsegítés rendkívül széles áldozati kört ölel fel, és átfogó támogatást nyújt.

A jogi definíció szerint áldozatnak minősül a Magyarország területén elkövetett bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés sértettje, valamint az a természetes személy, aki a cselekmény közvetlen következményeként hátrányt, így különösen testi vagy lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást, illetve vagyoni kárt szenvedett el.

Ebbe a körbe sorolhatóak egyebek mellett a lopás, a rablás, a csalás, az emberkereskedelem sértettjei, illetve hozzátartozói, a különböző erőszak, különös tekintettel a családi és kapcsolati erőszak sértettjei, beleértve a fizikai és a lelki bántalmazást is. A kormányzat kiemelt figyelmet szentel az áldozatok támogatásának, és zéró toleranciát hirdet az erőszak minden formája ellen, különösképpen is ügyelve a nők, az idősek és-, a gyermekek védelmére.

Internetes bűnözés

A nemzetközi szakirodalom szerint a számítógépes bűnözésnek két átfogó területe van: olyan bűncselekmények, amelyeket csak online eszközök használatával lehet elkövetni, és ezek az eszközök mind a bűncselekmény elkövetésének eszközeként szolgálnak, mind pedig a bűncselekmény célpontját képezik, valamint hagyományos bűncselekmények, amelyeket számítógépes eszközökkel követnek el, ezzel segítve a bűncselekmény sikerességét.

Ezek a bűncselekmények sokfélék lehetnek a hackeléstől és a sötét web használatától kezdve a közösségi médián való zaklatásig, az adathalász bűncselekményekig vagy a személyazonosság-lopásokig

A számítógépes bűnözés néhány fajtája+

A hackelés tulajdonképpen a számítógépek vagy hálózatok jogosulatlan használata vagy azokhoz való hozzáférés biztonsági résekkel vagy a hozzáféréshez való szokásos biztonsági lépések megkerülésével. A bűnözők feltörhetnek rendszereket vagy hálózatokat, hogy pénzt vagy információt lopjanak el, vagy egyszerűen megzavarjanak cégeket, de akár magánszemélyeket is.

A rosszindulatú szoftverek – vagy rosszindulatú programok – terjeszthetőek a számítógépek között, és zavarhatják a számítógépek működését.

A sötét web számos, az átlagos felhasználó számára gyakorlatilag nyomonkövethetetlen online oldalakból áll. A webhelyekhez való hozzáféréshez külön szoftvert és keresőgépeket kell használni. Itt gyakran jelennek meg bűnözői csoportok, amelyek fegyvert, kábítószert vagy egyéb csempészárut értékesítenek.

Az internetes csalások néhány fajtája+

A csalók olykor valós, közismert szervezetek, cégek nevében keresik meg e-mail-ben vagy más módon az áldozatokat, majd ráveszik őket egy rosszindulatú weboldal használatára vagy rosszindulatú programok telepítésére.

Egyre gyakrabban esik meg az úgynevezett adathalászat, ekkor a csalók az áldozatok személyes adatait szerzik meg, amelyek felhasználhatók egyebek mellett bankszámlák vagy hitelkártya-számlák megnyitására, vagy meglévő bankszámlák átvételére, ezzel jelentős anyagi kárt okozva az áldozatnak.

A bűnözők az internetet használhatják egyéb csalások lefolytatására is: hamisított áruk online értékesítésére vagy olyan webhelyek létrehozására és üzemeltetésére, amelyek webboltnak tűnnek, de a megrendelt árut a csalók sohasem szállítják le, vagy nem a megfelelő minőségben.

A magyar büntetőjog szerint, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el. A csalók általában folyamatosan a legmodernebb technikákat alkalmazzák.

Kéretlen telefonhívásokat indítanak, e-mail-eket küldenek vagy közvetlen megkeresések révén hálózzák be az áldozatokat, és ösztönzik valami értéktelen vagy egyáltalán nem létező befektetés igénybevételére. Ugyancsak idetartozhatnak az egyre gyakoribbá váló úgynevezett unokázós csalások, ahol az idősek hiszékenységét kihasználva próbálják meg becsapni őket.

Ugyancsak csalásnak minősül az ellopott személyazonossági adatok felhasználása áruk vagy szolgáltatások beszerzésére. Például a csalók felhasználhatják a sértett személyazonossági adatait bankszámlák megnyitásához vagy kölcsön megszerzéséhez.

Az interneten keresztül elkövetett csalások egyre szélesebb kört ölelnek fel. Példa lehet áruk csalárd értékesítése, tévedésbe ejtés, de akár az is, hogy olyan szobát, lakást kínálnak bérbeadásra, ami nem képezi a tulajdonukat.

Erőszak a közösségi médiában+

Az online fenyegetéseknek számos formája lehet, beleértve nemcsak egy személy, hanem egy embercsoport vagy szervezet elleni zaklatást, fenyegetést is.

Idetartozik a magáncélból készített, esetleg erotikus tartalmú képek beleegyezés nélküli nyilvánosságra hozatala. Ezt a cselekményt általában egy korábbi partner követi el, hogy azzal kellemetlen, megalázó, zsarolható helyzetbe hozza egykori párját.

Az online zaklatás magában foglalhatja a nem kívánt internetes kommunikáció vagy kapcsolatfelvétel ismételt kísérleteit olyan módon, amely a másik félben zavart vagy félelmet kelt.

A nemzetközi szakirodalom kiemelten tekint a virtuális mobbingra (ez a kifejezés a csoportos, folyamatos lelki terror megfelelővel azonosítható magyarul). Erre kerül sor, amikor több ember a közösségi médián keresztül vagy internetes üzenetekkel rendszeresen negatív megjegyzéseket intéz egy másik személyhez, általában azért, mert ellenzik az adott személy véleményét vagy „csak”. Ez az áldozatban szorongást, pszichoszomatikus tüneteket, illetve számos negatív reakciót válthat ki.

Gyermekek áldozattá válása az online térben+

A gyermekek szexuális kizsákmányolása a modern technológia alkalmazásával is előfordulhat. Itt különösen nagy lehet a veszély, mivel a gyermekek gyakran nem is veszik észre, hogy mi történik velük. Ezért kiemelten kell figyelni az internetes és a közösségi médián belüli kommunikációjukra, hiszen a gyermekeket könnyebben meggyőzhetik, hogy szeméremsértő képeket tegyenek közzé online vagy küldjenek el ismeretleneknek.

Veszélyt jelenthet a gyermekek számára az iskolai zaklatáshoz hasonlóan zajló online zaklatás, a cyberbullying, amikor a bántalmazó kortársak például lejárató kommenteket írnak a közösségi felületeken az áldozatról, vagy kínos képet, videót tesznek közzé azzal a céllal, hogy az áldozatot nevetségessé tegyék, megalázzák, megszégyenítsék.

Hozzátartozók közötti erőszak+

Magyarországon hozzátartozók közötti erőszaknak minősül a bántalmazó által a bántalmazott sérelmére megvalósított, méltóságot, életet, a szexuális önrendelkezéshez való jogot, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető tevékenység, valamint a bántalmazó által a bántalmazott sérelmére megvalósított, a méltóságot, az életet, továbbá a testi és lelki egészséget súlyosan és közvetlenül veszélyeztető mulasztás. Nagyon széles skálán mozognak tehát azok a cselekmények, amelyek besorolhatók a bántalmazás fogalomkörébe.

Idetartoznak az egyértelműen agresszív, erőszakos cselekmények, de idetartozik a szidalmazás, a megfélemlítés, a megalázás, a zaklatás, az érzelmi, az anyagi, a közös gyermekkel, gyermekekkel való zsarolás vagy a szexuális és a lelki erőszak is. Többnyire jelen van a kapcsolatban, hogy maga a bántalmazó valamilyen hatalmi pozícióban van. A másik fél függ tőle gazdaságilag, érzelmileg, vagy a gyerekek által.

A kapcsolati erőszak ritkán egyszeri esemény, rendszeresen visszatérő folyamat, amely az áldozatra nézve egyre veszélyesebbé válik. A bántalmazási formák gyakran együtthatóként vannak jelen, amelyek különösen káros hatással vannak az áldozatra.
Fontos kiemelni, hogy a kapcsolati erőszak áldozata nem nem függő, tehát nő és férfi egyaránt lehet bántalmazott.

Modern rabszolgaság+

A modern rabszolgaság a nemzetközi szakirodalom szerint egy gyűjtőfogalom, amely magába foglalja egyebek mellett a kényszermunkát vagy a kötelező munkát, a kényszerkoldultatást és az ahhoz vezető utat, az emberkereskedelmet is. Utóbbi jellegzetes példája, hogy az áldozatot kizsákmányolás céljából egy másik országba vagy településre költöztetik és ott rendkívül alacsony jövedelmű vagy fizetetlen munkát, illetve illegális szexmunkát végeztetnek vele.

Az emberkereskedelem áldozatai nem jellemezhetők egyetlen profillal, sajnos áldozattá bárki válhat, nemre, korra és nemi, illetve szexuális hovatartozásra való tekintet nélkül, de különösen veszélyeztetett csoportot képeznek a nők, a gyermekek, a romák, a bevándorlók, menekültek, fogyatékossággal élők, a szenvedélybetegek, illetve a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt veszélyeztetett emberek.

Szexuális bűncselekmények+

Számos olyan bűncselekmény tekinthető szexuális bűncselekménynek, ideértve a nem egyetértésben levő bűncselekményeket is, mint például nemi erőszak vagy szexuális zaklatás, gyermekek elleni bűncselekmények, beleértve a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélést, valamint olyan bűncselekményeket, amelyek mások szexuális célú kizsákmányolására szolgálnak, akár személyesen, akár az online térben.

További hírek

Áldozatsegítés

Harmadik alkalommal díjazták az áldozatvédőket

Immáron harmadik alkalommal vehette át az Áldozatok napja alkalmából a Victima Protector díjat az arra érdemesnek tartott tíz rendőr.

2024.02.27.

Tuzson Bence: A legerősebb gyermekvédelmi törvényre van szükség

A lehető legszélesebb körű és legerősebb gyermekvédelmi törvényre van szükség, mert a gyerekeket meg kell védeni attól, hogy áldozattá váljanak – mondta Tuzson Bence igazságügyi miniszter a Kaposvári Áldozatsegítő Központ megnyitó ünnepségén pénteken.

2024.02.26.

Egyetlen bűncselekmény is több mint elég! Zalaegerszegen is áldozatsegítő központ nyílt

Hiányzik ma még a büntetőjogból, hogy az áldozatokat miként lehet megvédeni az elkövetőktől azután, ha már letöltötték a büntetésüket, ezért ezzel a kérdéssel is foglalkozni kell – jelentette ki Tuzson Bence csütörtökön a Zalaegerszegi Áldozatsegítő Központ megnyitó ünnepsége alkalmából.

2024.01.19.
Áldozatsegítő Központ

Miskolci kolléganőnk lett az Arany Búzaszem díj 2023. évi magyarországi díjazottja

Doszpoly Orsolya kolléganőnknek a közelmúltban a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Arany Búzaszem díjat adományozott, amelyet a XVIII.

2023.12.22.
Áldozatsegítő Központ

Küldetésünk hatékonyságának titka a csapatmunka

Juhász Erika augusztus óta vezeti a Szegedi Áldozatsegítő Központot.

2023.12.20.
kiberbiztonság

Répássy Róbert: az Igazságügyi Minisztérium a fogyasztóvédelem és áldozatsegítés révén kapcsolódik a kiberbiztonsághoz

Az Igazságügyi Minisztérium a fogyasztóvédelem és az áldozatsegítés révén is kapcsolódik a kiberbiztonsághoz – mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

2023.11.16.
Áldozatsegítő Központ

Európai szinten is elismerik a magyar áldozatsegítő központok szakértői munkáját

Az Áldozati Jogok Európai Hálózatának tanulmányútja ezúttal Magyarországra vezetett.

2023.11.09.
Áldozatsegítő Központ

Október 15. óta miniszteri megbízott segíti az áldozatsegítő központok munkáját

Tuzson Bence igazságügyi miniszter felkérésére október 15-től Király Nóra miniszteri megbízottként segíti az Áldozatsegítő Központ munkáját.

2023.11.09.