Fejlesztik a digitális immunrendszert

2023.05.17.

Nem múlik el nap anélkül, hogy legalább egy magyar család ne vesztené el kiberbűnözők miatt teljes megtakarítását, és hetente egy magyar céget ne érne súlyos veszteség a digitális térben. A Kiberpajzs program kezdeményezés azokra a kockázatokra hívja fel a figyelmet, amellyel az állampolgárok naponta találkozhatnak – olvasható a napi.hu oldalán.

Kibővült a digitális bűnözők elleni Kiberpajzs program: a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) is csatlakozott a tavaly ősszel elindított kezdeményezéshez – jelentették be a program alapítói.

A Kiberpajzs oktatási-kommunikációs programot az online csalások visszaszorítása érdekében tavaly novemberben indította el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Magyar Bankszövetség, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet. Ehhez később csatlakozott az Igazságügyi Minisztérium is, amely áldozatsegítő és fogyasztóvédelmi feladatkörében támogatja az együttműködést.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte:

„Magyarországon naponta egy család veszti el a kiberbűnözők miatt teljes megtakarítását, és hetente egy magyar céget ér súlyos veszteség a digitális térben. A kibertérben a gyenge láncszem leggyakrabban a megtévesztett ember, ezért a védekezést a digitális immunrendszer fejlesztése jelenti.”

Kardos Ferenc, a Médiaunió Alapítvány ügyvezetője elmondta: a Bankszövetség sikerrel pályázott a Médiaunió Alapítvány felhívására, amelynek köszönhetően reklámfelületeken is terjeszteni tudják a legfontosabb kiberbiztonsági üzeneteket. A Médiaunió fennállásának 15. évében, 14. társadalmi célú kampányával a kibertér veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet.

A 2023 májusban indult és egészen 2024 első negyedévéig tartó kampány a pénzügyi és az adatvédelmi veszélyekre fókuszál.

Fotó: napi.hu

Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke arról tájékoztatott, hogy egyre több ügyet kezel a Pénzügyi Békéltető Testület, mert ugrásszerűen nőtt a kibercsalásos ügyek száma. Idén áprilisig 319 új kibercsalási ügy érkezett a testület elé, ez több mint tízszer annyi, mint 2018-ban, az első ilyen esetek évében volt összesen. A testület gyors és ingyenes vitarendező fórum, a polgári peres bíróságok alternatívája, a lakossági ügyfelek anyagi-elszámolási jogvitája esetén segít egyezséget létrehozni a pénzügyi intézménnyel.

A piaci szereplő jogsértése esetén így az ügyfél kára megtérülhet – ismertette. Az elkövetési módok bővülnek közlése szerint, hamis befektetésekkel kecsegtetnek híres emberek nevével visszaélve, vagy jogosulatlan bankkártya tranzakciókkal okoznak kárt az ügyfeleknek. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.


szerző: ÁSK