Évfordulók és fejlesztések – folyamatosan bővül az áldozatsegítő rendszer

2023.03.20.

A napokban ünnepli fennállásának ötéves évfordulóját a miskolci és a szombathelyi Áldozatsegítő Központ (ÁSK), az egri pedig az elsőt. A kormány célja továbbra is az, hogy 2025-re országossá váljon az ÁSK-k hálózata. Ma már 14 vármegyében és Budapesten kereshetik fel személyesen is a bajba került emberek a koordinátorokat és munkatársainkat.

Öt éve nyílt meg a miskolci és a szombathelyi Áldozatsegítő Központ, és az egri is a jövő héten ünnepli fennállásának egyéves évfordulóját. Az áldozatsegítési rendszer fejlesztésében nincs megállás: hamarosan Békéscsabán is központ váltja fel a pontot, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig bővül az ÁSK. Idén még két újabb városban nyílhat központ, és a szolgáltatások fejlesztése is folyamatos.

Amint azt Varga Judit igazságügyi miniszter asszony Brüsszelben is kifejtette, a magyar kormány régóta elkötelezett a hazai áldozatsegítő rendszer fejlesztése mellett, jelenleg 14 vármegyében és a fővárosban érhetők el az Áldozatsegítő Központok és Pontok szolgáltatásai, a kormány célja 2025-re az országos lefedettség elérése. Hozzátette, hogy a magyar állami áldozatsegítő rendszer Európában is egyedülálló, hiszen szoros kötelékben működik együtt a kormányhivatalokkal, a rendőrséggel, a civil és egyházi szervezetekkel. A 2021 januárjától holland mintára bevezetett, az áldozatok közvetlen elérését szolgáló opt-out rendszernek köszönhetően folyamatosan csökkenő bűnügyi statisztikák mellett évről évre egyre több áldozathoz jutnak el áldozatsegítő kollégák.


szerző: ÁSK