Együtt a bajba jutott várandós nőkért

2020.12.02.

2020-ban, az Áldozatsegítés évében az Igazságügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a bűncselekmények áldozataira, így az áldozattá vált nők védelmére, megsegítésére is. Ennek keretében az Igazságügyi Minisztérium egy hatékony együttműködési hálózatot kíván kialakítani olyan civil, egyházi, karitatív és állami szervekkel, amelyek tevékenységük, feladatellátásuk során kapcsolatba kerülhetnek bűncselekmények áldozataival. A partnerekkel történő együttműködések célja, hogy jelentősen növeljék az áldozatelérést, valamint az áldozatsegítés hatékonyságát.

Decembertől az országosan már hat városban – Budapest, Miskolc, Szombathely, Pécs, Szeged, Kecskemét – elérhető Áldozatsegítő Központok számos helyi és országos együttműködő szervezet bevonásával segítik elő az áldozati jogok szélesebb körű érvényesülését.

2020. december 1-jén újabb együttműködési megállapodás aláírására került sor, amelyet az Igazságügyi Minisztérium részéről Dr. Hajas Barnabás igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár, a Várva Várt Alapítvány részéről Lukács József elnök látott el kézjegyével.

A Várva Várt Alapítvány 2010-től nyújt segítséget bajba jutott, válságban lévő várandós nőknek, hogy magzataikat kihordhassák, megszülhessék, és saját családjukban nevelhessék, vagy ennek ellehetetlenülése esetén a szülő(k) kérésére a gyermeket örökbe fogadják. Az országos szervezet önkéntesei, aktivistái 23 városban nyújtanak támogatást a hozzájuk forduló segítségkérőknek.

Az együttműködés lehetővé teszi, hogy az Alapítvány látókörébe kerülő, áldozattá vált várandós nők azonnali segítséget kapjanak az áldozatsegítés rendszerében a számukra igénybe vehető szolgáltatások révén, a pszichológiai segítségnyújtástól akár a jogszabályban rögzített pénzügyi támogatásig, valamint az Áldozatsegítő Központokkal, az Áldozatsegítő Vonallal kapcsolatba kerülő, bajba jutott, gyermeket váró nők tájékoztatást kapjanak az Alapítvány tevékenységéről, elérhetőségeiről és a segítségnyújtás formáiról.

A Várva Várt Alapítvány első vidéki, miskolci irodájának 2020. augusztusi megnyitóját megelőzte a Miskolci Áldozatsegítő Központtal való segítő partnerség kialakítása, amelynek elsődleges célja a közös krízismenedzselés. Ezt elősegítve az idei adventi időszakban a Központ munkatársai adományaikat az Alapítvány részére kívánják átadni, amelyre ünnepélyes keretek között 2020. december 10-én kerül sor.


szerző: ÁSK