Egyetlen áldozat sincs egyedül – van segítség!

2020.06.29.

Az erőszakra semmilyen formában nincs mentség, az áldozatoknak pedig minden lehetséges segítséget, támogatást meg kell adni – ez az elv vezette az Igazságügyi Minisztériumot, amikor létrehozta, és folyamatosan bővíti az áldozatsegítő központok rendszerét. A kormány zéró toleranciát hirdetett az erőszak minden formája ellen, ezen belül is prioritásként kezelve a nők, a gyerekek elleni, a párkapcsolati és családi erőszakot. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor kiemelt hangsúlyt fektet az áldozatok védelmére, támogatására, az áldozattá válás megelőzésére.

Az áldozatsegítő központok hálózatának kialakításával és folyamatos bővítésével valamint a kormányhivatali keretek között működő területi áldozatsegítő szolgálatokkal egy egyedülálló rendszer jött létre, amelyben minden érintett áldozat gyors és, biztos segítségre számíthat. Nem csak jogi, hatósági támogatásra kell gondolni. A központok pszichológiai, mentális támogatást is adnak, hogy a sértettek könnyebben fel tudják dolgozni az elszenvedett traumákat. Ha szükséges, az áldozatsegítő rendszer anyagi támogatással, akár védett szálláshellyel is segít.

Bár az erőszak formája rendkívül széles lehet, – az anyagi természetű károkozástól a fizikai erőszakon át egészen a lelki bántalmazásig -, az áldozatsegítő rendszer mindig személyre szabott támogatással, segítségnyújtással biztosítja, hogy az áldozatok érezzék:, nincsenek egyedül, van, akire számíthatnak a bajban.

Az erőszak nincs térhez és időhöz kötve, így a segítségnek is azonnal kell érkeznie. Az áldozatsegítő rendszerben ezért hozták létre, a hét minden napján, az éjjel-nappal ingyenesen hívható 06-80-225-225-ös segélyvonalat, amelyen azonnali segítség, támogatás kérhető. A vonal áldozatsegítő munkatársa az adott problémák gyors, mielőbbi megoldásához nyújt segítséget.


szerző: ÁSK