December 3. A fogyatékkal élők világnapja – számukra is „Van segítség!”

2020.12.03.

A fogyatékkal élő, gyermekkorú áldozatokra, más, hátrányos helyzetű embertársainkkal együtt, kiemelt figyelmet fordítunk az áldozatsegítő szolgálatainknál. 

Hogyan segítünk? Vegyünk például egy esetet. 

Egy értelmi sérült gyermek édesanyja közlekedési baleset áldozata. Egyik Áldozatsegítő Központunk azonnal a család segítségére siet.Munkatársaink a nagy távolság miatt telefonon segítenek kitölteni a szükséges nyomtatványokat, majd leegyeztetik a segítő folyamatot az illetékes Kormányhivatallal és a Rendőrséggel, ahol áldozatsegítőink szintén nagy segítőkészséget tapasztalnak.Mivel nincs szó a rendőrség tájékoztatási kötelezettségéről, hiszen nincs feljelentés, és a család büntetőeljárási szempontból sem érintett az ügyben, az elérhető segítségről Áldozatsegítő Központunk tájékoztatja a tragédiával sújtottakat, és rögtön támaszt is nyúj számukra a nehéz helyzetben. A család részére azonnali pénzügyi segélyt állapítanak meg, hiszen a fogyatékkal élő gyermek havi megélhetését biztosító összeg kiesett, az árvaellátás pedig valamivel később kerül majd folyósításra.

 A 2/2013. (I. 31.) ORFK utasítás a rendőrség áldozatsegítő feladatairól így fogalmaz: a 2005. évi CXXXV. (a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló) törvényben meghatározottak szerint, a (rendőri szervek) közreműködésével végzett első eljárási cselekmény alkalmával (az áldozat) megkapja az illetékes áldozatsegítő szolgálat tájékoztatóját, továbbá, felhívják a figyelmét az áldozatsegítés lehetőségeire. Eddig tehát szükséghelyzetben az áldozatnak magának kellett megkeresnie az áldozatsegítő szolgálatot. A Kormány azonban most olyan módosítását tervezi a vonatkozó szabályozásnak, hogy az áldozat hozzájárulása esetén a kapcsolatfelvételt az áldozatsegítő szolgálat kezdeményezhesse. Ezzel megvalósulhat az a törekvés, hogy az áldozatokat közvetlenül érhessük el, és ezáltal több áldozatnak nyújthassunk még hatékonyabb segítséget.


szerző: ÁSK