„Célunk, hogy minél több emberhez jusson el: van segítség!”

2021.01.06.

Nagyszerű dolog látni az emberek arcán a változást – mondta dr. Tatár Erika, a Budapesti Áldozatsegítő Központ koordinátora, aki munkájuk nehézségeiről, ugyanakkor szépségeiről is beszélt, és azt is elárulta, miért volt szükség egy támogatói csoportra a kapcsolati erőszak áldozatainak. 

dr. Tatár Erika Koordinátor, Budapesti Áldozatsegítő Központ

–       A budapesti ÁSK nyílt meg elsőként az országban. Mennyire ismert azóta, mennyire ivódott be a köztudatba, hogy Önöket lehet keresni?

–       Az Igazságügyi Minisztérium 2017. június 21-én nyitotta meg a Budapesti Áldozatsegítő Központot, melynek ügyfélforgalma évről évre növekszik. Igyekszünk minden platformon népszerűsíteni munkánkat, jó kapcsolatot ápolunk a rendőrséggel, a kormányhivatallal, a gyámhivatallal, a családsegítőkkel és egyéb civil szervezetekkel, akik a bűncselekmények áldozatait hozzánk irányítják. Mivel 2020 az áldozatsegítés éve, az áldozatsegítés kommunikációja nagyobb hangsúlyt kap, így egyre több bajbajutott emberhez érnek el a segítségnyújtási formáink. Célunk az, hogy minél több emberhez jusson el, hogy ha bűncselekmény áldozata lesz, van segítség!

–       Mennyi esetük van általában?

–       Havonta hozzávetőlegesen 50 új áldozattal találkozunk, és van számos visszatérő ügyfelünk, akiknek akár ügyük komplexitása, akár traumájuk súlya megköveteli a hosszabb krízisintervenciós folyamatot.

–       Milyen jellegzetes esetekkel találkoznak , vannak-e meghatározó típusok?

–       Szinte minden típusú bűncselekmény áldozata megfordul nálunk, a vagyon elleni bűncselekményektől kezdve az élet elleni erőszakos bűncselekményekig. 2020-ban a kapcsolati erőszak áldozatai kiemelkedő számban jelentek meg a Budapesti Áldozatsegítő Központban, ezért indítottunk egy támogató csoportot részükre. A csoport célja megtapasztalni a „nem vagyok egyedül a problémával” érzést, támogatni egymást a nehéz élethelyzetekkel való megküzdésben, megszabadulni a bűntudattól és az önhibáztatástól, de fontosaz önbecsülés és a bizalom felépítése, az asszertívebb, önérvényesítőbb viselkedés kialakítása, valamint az, hogy az áldozatok képesek legyenek felismerni a figyelmeztető jeleket, hogy többé ne kerüljenek bántalmazó kapcsolatba.

–       Milyen végzettségű kollégáik vannak? Szükséges-e speciális képesítés a különleges esetekhez – például a kapcsolati erőszak okozta traumákhoz?

–       Jelenleg négy áldozatsegítő ügyintéző dolgozik nálunk, akik jogász, pszichológus, mentálhigiénés szakemberek, tanár, művészetterapeuta, család- és párterapeuta képesítések közül többel is rendelkeznek. Az áldozatok terápiás megsegítését három pszichológus látja el. Kollégáink tapasztalatot, illetve többféle képesítést szereztek a kapcsolati erőszak áldozataival és gyermekekkel folytatott segítő munka terén, képzésük folyamatos.

–       Mennyire megterhelő a kollégák számára ez a munka?

–       Munkánk során nem egyszerű emberi sorsokkal találkozunk. Sokszor olyan ügyfelek kérnek segítséget, akik több évtizede élnek áldozati szerepben, bizonytalan körülmények között, akik elvesztették a bűncselekmény által szerettüket, vagy éppen az áldozat még kiskorú. Ezek az ügyek rendkívül megterhelőek minden kolléga számára, ugyanakkor érzelmileg mégsem szabad túlzottan bevonódni, ebben segít az önismeret. Munkánk során fontos azt a legkisebb lépést megtalálnunk a segítségnyújtás folyamatában, amelyből már profitál az ügyfél azáltal, hogy hozzánk fordult. Emellett fontos, hogy rendszeresen tartsunk esetmegbeszélőket, és hogy kapjunk szupervíziós támogatást. Mindazonáltal áldozatsegítőként dolgozni rendkívül hálás feladat is egyben. Nagyszerű dolog látni az emberek arcán azt a változást, amely az első találkozásunk és a segítségnyújtási folyamat lezárása között végbemegy.   

Ha úgy érzi, áldozattá vált, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!


szerző: ÁSK